Офіційний сайт руху

У Ладижині набирає обертів боротьба за тверезість

6 березня 2015 року

Ладижин, Вінницька область

Весь персонал Ладижинської ТЕС перед роботою та після неї перевірятимуть на тверезість.

Так виглядає Ладижинська електростанція
з табору тверезницького з'їзду (2007 рік)

А так — алкотестер на прохідній

У містечку Ладижині Вінницької області нових обертів набирає боротьба за тверезість. Як повідомив сайт Lada.FM, на одному з трьох турнікетів центральної прохідної ДТЕК Ладижинської ТЕС вже встановлено безконтактний алкотестер. Таким чином посилено заходи контролю за дотриманням правил техніки безпеки на виробництві, в тому числі й найголовнішого правила безпечного життя — тверезості.

«...З огляду на два нещасні випадки, які у 2014 році трапилися на підприємствах ДТЕК Західенерго саме з причини алкогольного сп'яніння працівників, компанія вважає за необхідне проводити недопущення нещасних випадків на виробництві та безаварійну роботу високотехнологічного обладнання. Невживання алкоголю перед виконанням своїх посадових обов'язків та, особливо, в робочий час є обов'язковим для збереження здоров'я та життя співробітників», — про це заявив керівник департаменту з охорони праці та промислової безпеки дирекції з генерації ДТЕК Валерій Феліндаш.

За невідповідальне ставлення до свого здоров'я тепер обов'язково покарають і на роботі: позбавлять премії, понизять у посаді на кілька рівнів, а можуть і звільнити. Про це повідомив керівник департаменту з охорони праці та промислової безпеки ДТЕК Ладижинської ТЕС Сергій Липченко.

Переваги тверезості

Переваги тверезості давно відомі: підвищується продуктивність праці, підприємство досягає мінімізації нещасних випадків. Крім того, жінки та діти люблять тверезих татусів та чоловіків! Покращуються сімейні стосунки, знижується кількість злочинів, а ще у тверезих сім'ях за статистикою народжується більш здорове потомство.

Позитивні зміни від встановлення алкотестерів (перший з'явився ще у грудні) відзначили не лише керівники, але й рідні працівників Ладижинської ТЕС. За їх словами, побоювання покарання чи навіть втрати роботи приносить результат.

Однак «система пресу» боротьби з будь-яким суспільним лихом, як от з вживанням алкоголю, повинна складатися не лише з обмежувально-заборонних заходів. Повинно бути і «натхнення» громадян на щось хороше, в даному випадку — на тверезе життя. Дієву підтримку вони повинні відчувати і з боку держави, і на рівні сім'ї. Адже тверезу та відповідальну людину без тверезої родини виховати та зберегти вкрай важко.

І в цьому відношенні — а саме у справі утвердження і збереження тверезості на рівні родини і окремої людини — місто Ладижин є унікальним серед інших міст України. Про це можна розповісти окремо.

У чому ж унікальність міста Ладижина?

...Ще 120 років тому в Ладижині (втім, як і в багатьох інших містах та містечках Російської імперії) існувало Попечительство про народну тверезість, а в 1897 році при чайній Попечительства відкрито бібліотеку-читальню. І ці заклади були досить популярними. Скажіть, чи є зараз у Ладижині хоча б одне безалкогольне кафе, де можна було б провести час з дітьми? Та й у бібліотеки тепер мало хто ходить (хоча в цьому винен не алкоголь, а скоріше телебачення та комп'ютери).

У 1985 році, як і по всій країні, в Ладижині активізувався рух за тверезість. І хоча, як виявилося пізніше, дуже скоро його по-зрадницьки підірвали «згори», прості люди з радістю зустрічали слова про тверезість. Саме тоді починав виступати з публічними лекціями видатний діяч українського тверезницького руху Ф.М. Калінчук. Він не припинив свою просвітницьку діяльність навіть на початку 90-х, коли «мода» на тверезість пройшла, магазини знову наповнилися дурманом, а майже вся колишня інтелігенція розбіглася на заробітки.

Федір Михайлович, остаточно оселившись у Ладижині у 1990 році, розпочав збирати гурт однодумців — сім'ї, які також обрали для себе тверезе життя. У більшості випадків зробити такий вибір людям допомагали курси за методикою Шичка.

Вже у 1997 році в Ладижині зареєстровано Клуб здорової родини «Калина», до якого увійшли близько 15 чоловік — переконаних тверезників. Через деякий час головою клубу був обраний Ігор Вікторович Ладович, який і зараз не полишає громадську діяльність і приймає активну участь у всеукраїнському тверезницькому русі.

Діяльність клубу полягала не тільки в проведенні курсів позбавлення від шкідливих звичок за методикою Шичка, але й в організації дозвілля тверезих українців. Кількість людей у клубі постійно зростала, і в 2005 році активісти вперше спробували провести з'їзд тверезників на березі річки Південний Буг.

Згодом Всеукраїнські з'їзди тверезників стали традиційними, і проводяться вони саме у Ладижині (точніше — в наметовому містечку на березі Південного Бугу). У 2015 році відбудеться ювілейний, десятий з'їзд.

Таким чином місто Ладижин стало добре відомим для тверезої спільноти України. До речі, вступ до спільноти відкрито для всіх, хто вже живе тверезим життям або прийняв рішення так жити.

Місто Ладижин, Вінницька область:

Липень 2006, Ладижин, Вінницька область: Перший всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі

17 грудня 2019, , Черкаська область: Урок тверезості в селі Подільське Черкаської області