Офіційний сайт руху

Нова акція від корпорації «Оболонь» — програма культурного споювання української молоді

31 липня 2011 року

УКРАЇНА

Упродовж останніх 20 років в Україні ведеться широкомасштабна алкоголізація суспільства. За допомогою найбільш дієвих засобів — реклами, кіно, музики та іншої інформації в ЗМІ виробники алкоголю нав'язали нашому суспільству фальшиві — «п'яні» цінності та поняття на кшталт: «випити за здоров'я», «після роботи на пиво», «алкогольні традиції», «помірне споживання», «культура споживання», та багато інших. Наведені лже-поняття широко розповсюджені у побутовому мовленні пересічних громадян, і що найголовніше — вони є невід'ємним атрибутом життя молодих людей репродуктивного віку...

На теперішній час в Україні реалізовується нова програма алкоголізації країни. Корпорація «Оболонь» впроваджує безпрецедентну акцію під назвою «Відривайся нереально — споживай відповідально», яка покликана «прищепити молоді культуру споживання пива». У прес-релізі цієї акції сказано:

«2 липня 2011 року в рамках проекту «Відривайся нереально — споживай відповідально!» команда досвідчених експертів та яскравих молодих особистостей...»1.

Не будемо передруковувати текст повністю, краще зробимо невеличкий лінгвістичний аналіз: з якими словами, з точки зору алкоголізаторів, повинна асоціюватися в українців їхня алкогольна отрута — див. Додаток 2.

Закон ми не порушуємо, або Скільки алкоголю в пиві?

Спілкування автора даної статті з відповідним співробітником компанії «Оболонь» (в Додатку 1 до статті) вкотре дало зрозуміти суспільну та моральну позицію цієї корпорації: «Себто, «Оболонь» закон не порушує, виступає проти надмірного вживання, алкоголізму та продажу алкоголю неповнолітнім. Також компанія не несе відповідальності за кількість споживання своєї продукції окремими індивідами. Пиво, згідно українського законодавства — не алкогольний, а слабоалкогольний напій, і найголовніше — алкоголізм та смертність від алкоголю в Україні є проблемою ВІДСУТНІСТІ КУЛЬТУРИ ПИТТЯ АЛКОГОЛЮ (в тому числі й пива), а корпорація «Оболонь» розробила спеціальну просвітницьку акцію для навчання саме культурі пиття!».

Працівник компанії «Оболонь» має рацію у площині українського законодавства. В Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних «напоїв»» про пиво сказано наступне: «пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами». Далі зазначається: «слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 куб. см, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю».

Але якщо розібратися в деталях, пляшка пива середньої міцності містить 50 грамів етилового спирту 40%. Тому, попри змістове наповнення законодавства, алкоголь у пиві є. За даними одного дослідження (ці дані також є на сайті «Оболонь») в середньому за день українець випиває 2–6 пляшок пива (80–120 літрів на рік), він отримує дозу алкоголю, еквівалентну 0,5 л горілки. На думку професора В.Г. Жданова, — «Усі наркологічні дослідження упевнено доводять: більше половини молоді втягується в алкоголізм саме через пиво»2. Як бачимо, вміст етилового спирту у пиві не є безпечним для організму людини. При систематичному вживанні існує висока вірогідність звикання.

Підміна понять

З боку виробників алкоголю, і зокрема корпорації «Оболонь» має місце підміна понять. Вона відбувається за класичними маркетинговими правилами: суспільству в цілому, або його окремим групам (найбільше молоді) нав'язується ідея про, буцімто, неприпустимість надмірного споживання алкоголю, яке веде до масового алкоголізму. Але з другого боку, обґрунтовується необхідність впровадження культури пиття. Основною метою такої програми має стати уникнення проблем «надмірного споживання алкоголю». На даний час компанія «Оболонь» якраз займається запровадженням такої програми. А «культура пиття» в будь-якому випадку веде до систематичного вживання спиртних виробів. Як сказано в одному документі ВООЗ — «не існує ніяких підтверджень безпечної межі вживання алкоголю»3.

Після впровадження у побутове мовлення вище наведених понятійних категорій відбувається поступове споювання суспільства на практиці. Це пояснюється здатністю алкоголю викликати звикання. До прикладу, в документації ВООЗ сказано: «Алкоголь є психоактивною речовиною з відомою здатністю викликати залежність у людей та тварин. Алкоголь має підкріплюючу здатність, що веде до його повторного вживання. Механізм підкріплення дії алкоголю є таким, як і в інших психоактивних речовин. Дія алкоголю на мозок, а також дія постійного вживання алкоголю веде до більш довготривалих молекулярних змін у мозку, відомих як нейроадаптація»4.

На превеликий жаль, такої інформації не знайти у жодному з видань виробників алкоголю. На сайтах, у буклетах, банерах та інших джерелах інформації відсутні будь-які згадки про пагубний вплив алкоголю для організму. Не знайти даних про шкідливі речовини, котрі містяться в алкоголі (до прикладу — фітоестрогени, камедь, сивушні масла, кобальт та інше у пиві), а також інформацію про мутагенні зміни в організмі, спричинені вживанням цих шкідливих речовин, чи наслідки для здоров'я нащадків. Навпаки, алкоголь піднесений до рівня майже необхідної для життя речовини.

Корпорація «Оболонь», звичайно ж, не погодиться з тезою автора статті про те, що за допомогою акції «Відривайся нереально — споживай відповідально» запускає механізм довгострокового само-геноциду нашого суспільства. Адже, як сказано, «порушення закону не було», а компанія — прививає «культуру пиття» пива.

Історичний досвід показує, що ніяка «культура споживання» алкоголю, у жодній країні світу не дала корисних результатів для оздоровлення генофонду нації. Будь-які спроби привчити людей «пити культурно» (індіанці Північної Америки у ХVІІІ ст., Англія та Німеччина в останній чверті ХІХ ст., Франція початку ХХ ст. та інші країни) спричиняли поглиблення проблем, пов'язаних із вживанням алкоголю. Як зауважив професор В.Г. Жданов — «Навчити народ пити — означає позбавити цей народ розуму, перетворити людину із мислячої істоти на двоногу тварину, алкогольного наркомана. В алкоголіка одна мета — напитися й забутися»5.

Після впровадження такого псевдо-просвітницького промивання мозку, покоління «культурно питущих», у своїй абсолютній більшості, приречене загинути через 15-20 років. Про це свідчить катастрофічна депопуляція у Росії, Україні та Білорусії за останніх 20 років після згортання антиалкогольної кампанії у Союзі РСР.

Істина у кожного перед очима

Кожна свідома людина мусить зрозуміти один факт: насправді не існує ніякої «культури пиття», ніякого «відповідального» чи «помірного» пиття так само, як і неможливо відповідально вбивати, помірно ґвалтувати чи культурно грабувати. Це щось на зразок створення у кожній тюрмі школи, де навчають «культурної / відповідальної / помірної злочинності». Або, якщо при кожній державній установі (навчальний заклад, рада депутатів, суд, інспекція, тощо) створити «курси культурного хабарництва». Кожен чиновник, службовець, посадова особа, яка пройде навчання на таких курсах, зможе «краще розібратися у культурі порушення закону» — будь це вбивство, грабіж, хабар чи інший злочин.

Для психічно здорової людини повинен стати очевидним той факт, що алкогольні корпорації просувають власні комерційні інтереси за допомогою подібних маркетингових акцій, а життя та здоров'я людей поза увагою цих корпорацій. Наприклад, в одному документі ВООЗ зазначено: «Вкрай важко здійснювати цільову рекламну дію на молодих повнолітніх споживачів шляхом маркетингу, не впливаючи при цьому на групи підлітків, що не досягнули повноліття. Особливу стурбованість викликає приваблива маркетингова дія на дітей та молодь... Важливою проблемою є інформаційне наповнення маркетингових повідомлень відносно алкоголю, а також масштаб дії такого маркетингу на молодь»6. Для авторів документа скорочення шкідливого впливу алкоголю у площині його маркетингу можливе через впровадження наступних заходів: 1) введення обмежень або заборони на рекламні заходи, пов'язані з діяльністю, орієнтованою на молодь; 2) регулювання нових форм маркетингу алкогольної продукції, наприклад у соціальних мережах». В Україні відбувається протилежне: за допомогою привабливої реклами ряди питущих поповнюються за рахунок дітей, підлітків та молоді.

Автор даної статті вважає, що нова акція від «Оболонь» — це планова програма масованого споювання української молоді — найбільш працездатної та репродуктивної частини населення України. Навіть місія цієї корпорації визначена так: «Щодня ми працюємо, щоб бути першими і не залишити спраглих на планеті»7. Згідно останніх даних ВООЗ у світі 55% дорослого населення споживає алкоголь8. Мабуть, корпорація «Оболонь» прагне підвищити цей страшний відсоток.

* * *

Головний об'єкт споювання — це українська молодь (особи у віці від 15 до 29 років), що за даними ВООЗ входить до групи ризику9. Як зазначено в одному академічному дослідженні, «якщо в Україні й надалі збережеться така тенденція [смертності — прим. автора] , існує загроза втрати молодого покоління, і до 2026 року населення України скоротиться до 43,3 млн. за оптимістичними прогнозами, та до 40,4 млн. людей за песимістичними»10. Депопуляцію української молоді наочно ілюструє наведена нижче таблиця:

Коефіцієнти смертності населення за віковими групами11:
Рік, кількість (на 100 тис. постійного населення)
Вікова група 1990 1995 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
15-19 87,4 109,3 91,4 89,4 82,4 80,7 74,1 77,3 76,7 82,4 72,3 63,4
20-24 144,9 186,8 178,8 179,6 175,0 158,3 149,3 148,6 142,9 154,2 144,3 124,1

Вітчизняні демографи вважають, що при відсутності відповідних заходів з боку держави споживання пива українськими підлітками та молоддю призведе до пагубних соціально-економічних наслідків.

В дослідженні Інституту демографії сказано: «Важливим чинником, що актуалізує алкогольну проблему в Україні, є зростання рівня та зменшення віку початку вживання алкоголю серед молоді, передусім внаслідок стрімкого поширення споживання пива і так званих слабоалкогольних «напоїв», що, як відомо, підвищує ризик розвитку алкогольної залежності у майбутньому. Проведений аналіз структури споживання алкоголю серед молодих людей не дає підстав для висновку про те, що пиво витісняє вживання міцних алкогольних «напоїв». Радше йдеться про зменшення попиту на вино і поєднання вживання пива й міцних спиртних напоїв. Зростання виробництва пива і розширення його асортименту на алкогольному ринку з одного боку, збільшення рівня його споживання — з іншого, свідчать, що вживання пива стає невід'ємним елементом молодіжної субкультури в Україні. Однак головну роль у формуванні ставлення й поведінки сучасної молоді щодо алкоголю відіграє той прикрий факт, що в Україні немає усталених традицій й культури здорового способу життя, що передбачає усвідомлення цінності громадського та особистого здоров'я і реалізацію життєзберігаючої поведінки. Молоді люди можуть дозволити собі купувати і вживати доступні й широко розповсюджені алкогольні напої, але поки що не можуть відмовитись від них, оскільки існуюче в Україні суспільне середовище сприяє відтворенню і продовженню тих алкогольних звичок і традицій, які негативно впливають на здоров'я людини. Тому алкоголь був і залишається важливим чинником, що негативно позначається на формуванні здоров'я й показників життєздатності населення України»12.

Наразі замість пропагування серед підлітків та молоді здорового способу життя, гуманістичних, свідомих цінностей, виставлення пріоритету тверезого способу життя нації, замість заснування спортивних секцій, будівництва спортивних комплексів, замість впровадження антиалкогольної просвітницької програми наша молодь отримує потужну алкогольну агітацію через привабливу промо-акцію. Саме у такий спосіб компанія «Оболонь» прививатиме студентству — нашій майбутній інтелігенції — «культуру пиття» пива. Як уже було зазначено, пиво містить алкоголь, який є наркотиком і викликає звикання. У документі ВООЗ сказано наступне: «Підлітки та молоді люди особливо вразливі від пагубної дії алкоголю. У підлітковому віці алкоголь може призвести до структурних змін гіпокампа (частини мозку, що відповідає за процес навчання)»13.

Діти, підлітки, молодь, студенти повинні розвиватися фізично, духовно. Ця частина суспільства повинна пізнавати найкращі моральні ідеали: тверезість, любов до ближніх, любов до сім'ї, до себе, до Батьківщини. У цьому ряді людських чеснот не може бути навіть згадки про алкоголь, тим більше про якусь «культуру його споживання».

Звідси випливає логічне запитання: який рівень розвитку та знань буде у наших «культурно питущих» студентів через декілька років? Чи зможуть такі люди будувати нормальне суспільство, розвивати економіку, вирощувати здорових та повноцінних нащадків? Більш ніж вірогідно, що ні.

З екранів телевізорів, по радіо та в інших ЗМІ нашому молодому поколінню нав'язують вже згадувані маразматичні «п'яні» цінності й поняття з шизофренічним підтекстом: «культура пиття», «помірне пиття» «відповідальне споживання / пиття», «алкогольні традиції» і т.д., в які молодь легко та бездумно вірить.

Всі найкращі місця займає реклама алкоголю (пива, вина) — банери, біг-борди при дорогах, афіші в людних місцях, дегустаційні акції у супермаркетах.

Зниження цін на алкоголь і загалом піднесення алкоголю до рівня «невід'ємного атрибута життя» пересічного українця — ось вибухова суміш, що чинить пагубний вплив на здоров'я нації. Усе це доповнюється широкою доступністю алкогольних виробів в Україні.

Як сказано в документі ВООЗ, «Чим більш доступний алкоголь, чим нижчі на нього ціни або чим ширший доступ до нього має населення — тим вищий рівень вживання алкоголю, а також рівень пов'язаної з ним шкоди в країнах як з високим, так і з низьким рівнем доходів»14. Ще один документ говорить про наступне: «Особлива проблема виникає, коли алкогольні напої дешевші, ніж безалкогольні, наприклад, розлита у пляшки вода»15.

В Україні ціна пляшки води 3,75 — 6 грн.; пляшки пива — від 3,50 до 6 грн.; пакету соку — 9 — 15 грн., пакету вина — 10 — 16 грн. Ще одна публікація ВООЗ наголошує: «Алкогольні напої є легко доступними в більшості частинах світу; виробництво, маркетинг алкоголю набувають усе більш глобальних масштабів, а реклама та інші види пропаганди для розширення ринку цих напоїв також розширяються і присутні на усіх населених континентах в такій мірі, що це викликає тривогу»16.

Соціальна відповідальність чи комерційний інтерес?

Беззаперечним фактом залишається те, що головним об'єктом споювання в Україні є молодь, найбільш репродуктивна частина суспільства: саме молодь споживає близько 70% питомого алкоголю цілої країни. Як наслідок — зменшення кількості шлюбів (жінці важко знайти нормального чоловіка), народжуваності, зниження приросту населення, зниження продуктивності праці тощо. Натомість збільшується кількість абортів, зростає травматизм, випадки венеричних хвороб, розлучення, підвищується рівень злочинності (переважно «п'яних злочинів»), дорожнього травматизму, кількість суїцидів, і найголовніше — виродження нації та смертність у молодому, репродуктивному віці.

Наведений вище ланцюг проблем, пов'язаних із вживанням алкоголю, виробники алкоголю спрощують до нуля дуже примітивною відповіддю: «В усьому винне надмірне споживання та відсутність культури пиття». Зрештою, чим більш примітивна байка, тим легше в неї повірити. З іншого боку, свідомість людини схильна до навіювання, а рекламна індустрія, як відомо, якраз і займається зомбуванням людей. Мимоволі, більшість людей починають вірити подібним міфам, навіть не задумуючись, що з кожною випитою пляшкою обмежується їхня свобода.

Інтерес виробника один — реалізація якомога більшої кількості продукції задля отримання якнайбільшого прибутку. Особа споживача, його вік, стан його фізичного та психічного здоров'я, рівень життя та інше — лише статистика, цифри в очах виробника.

Для алкогольної індустрії поняття «соціальна відповідальність», «корпоративна відповідальність» та інші види псевдо-відповідальності за наслідки вживання алкоголю слугують тільки піар-прикриттям для надання вищого іміджу своєму брендові. Наприклад, в офіційному документі корпорації «Оболонь» сказано: «Соціальна відповідальність — це концепція, що заохочує компанії враховувати інтереси суспільства, беручи на себе відповідальність за плив діяльності компанії на споживачів, стейкхолдерів, працівників, громади та навколишнє середовище в усіх аспектах своєї діяльності»17. Хіба «Оболонь» несе відповідальність за смертність, травматизм, аборти, злочинність, біль, страждання, хвороби та тисячі супутніх факторів — наслідків вживання алкоголю? Автор публікації впевнений у протилежному.

«Норми споживання» — рецепт від «Оболоні»

Корпорація «Оболонь» просуває свої інтереси, гордиться вдалим запровадженням нової кампанії споювання нашого народу. Гордиться інформацією на етикетках про «добові норми споживання пива». В офіційному виданні корпорації зазначено: «Не рекомендується вживати особам до 18-ти років, вагітним жінкам, водіям. Добова норма споживання: чоловіки — 0,5-0,7 л, жінки — 0,3-0,5 л»18. Сформулюємо зустрічні запитання: 1) Кому рекомендується вживання алкоголю? 2) Яка добова норма вживання алкоголю (пива, вина, горілки, тощо) для організму? Кожний нарколог відповість: такої норми не існує! Це те саме, що «добова норма» наркотику для наркозалежного!

Українська молодь, студентство — цвіт нашої нації.

А ще посадовці, що приймають рішення, мусять усвідомити наступне: алкогольна індустрія просуває свій продукт усіма доступними й можливими способами для отримання прибутку. Реклама, зниження цін, промо-акції, безкоштовні дегустації та багато іншого робиться тільки для заохочення вживання алкоголю. Головне, що це відбувається без порушення законодавства.

Хвороби, страждання людей, біль матерів за питущих дітей, дружин за питущих чоловіків, дітей, котрі опиняються у притулках, за питущих батьків та багато іншого, що не виміряти ні кількісно, ані якісно — усе це поза увагою виробників алкоголю. І ніяка задекларована «соціальна» та «корпоративна» відповідальність не компенсує втраченого здоров'я, деградованого інтелекту або зламаного життя людини, а також економічних втрат для держави.

Отже, на даний час наше молоде покоління стоїть перед вибором: навчитися «культурно / помірно / відповідально вживати» чи осмислити наступне: в Україні ведеться масована алкогольна кампанія промивання мозку, наслідком якої буде деградація, профанація, люмпенізація, і, зрештою, втрата покоління через 15-20 років. А єдиний дієвий спосіб уникнення трагедії — це рішучі дії з боку громадськості, а також зацікавлених представників влади щодо припинення акцій типу «Відривайся нереально — споживай відповідально».

Повна відмова від будь-якого алкоголю молодими людьми стане найбільш дієвим методом запобігання молодіжного пивного та іншого алкоголізму.

Вибір за нами. Давайте разом припинимо це алкогольне безумство. Давайте зупинимо алкоголізацію нашої країни!

Додаток 1. Переписка автора статті зі співробітником корпорації «Оболонь»

Питання автора:

Доброго дня. Звертаюся до Вас не вперше. На цей раз мене бентежить Ваша нова акція «Відривайся нереально — споживай відповідально», як сказано в прес-релізі, адресована (спрямована) на студентську аудиторію. Шановні виробники, безпечних доз алкоголю не існує. Алкоголь — це наркотик, визнаний таким ВООЗ ще у 1975 році. Чи можливо споживати ВІДПОВІДАЛЬНО наркотики, такі як героїн, кокаїн, гашиш та інші, на Вашу думку, якщо запустити у вільний доступ??? У нашій країні жахлива картина пивного алкоголізму. Підлітки 11-15 років замість того, щоби читати книжки, — п'ють пиво! І це Ви називаєте відповідальним споживанням, корпоративною відповідальністю, соціальною відповідальністю??? Тепер Ви взялися ще й за студентів!??? Припиніть алкоголізацію нашого наступного покоління! Пиво — це найбільш небезпечний алкоголь, і зачасту закінчується смертю у молодому віці. Чому Ви не скажете людям правду — скільки помирає від алкоголю кожного року? А це біля 15-20 тисяч! Із них у віці до 20 років біля 5 тисяч! У Європі та Азії ці показники нижчі у 2-3 рази! Невже надприбутки для Вас важливіші за погублені людські життя???? Дякую за відповідь.

Відповідь співробітника:

Доброго дня! Компанія «Оболонь» виступає за повне дотримання законів, а саме про заборону продажу пива і алкоголю неповнолітнім. А наша просвітницька кампанія «Споживай відповідально», покликана виховати у споживачів пива культуру саме помірного споживання! Пиво за українським законодавством не є наркотиком чи забороненим для виробництва і продажу продуктом. Більш детально позиція нашої компанії викладена тут: //www.enjoyobolon.com/ua/StandOfProducer/ConsumerDevelop/. До речі, випадки смерті від наслідків споживання алкогольних «напоїв» пов'язані саме із важким алкоголем, а не з пивом.

З повагою, Олексій Яцюк
менеджер з корпоративної соціальної відповідальності АТ «Оболонь»
04655, Київ, вул. Богатирська 1
Телефон: +38 (044) 201-47-81
Мобільний: +38 (095) 300-50-89
Е-пошта: o.iatsyuk@kiev.obolon.ua, csr@kiev.obolon.ua

Коментар автора:

Олексію, Ви працюєте на компанію, яка окрім зла не приносить нічого корисного нашій країні. Ви скажете: ми платимо податки, спонсоруємо акції, і т.д., і т.п.

Компанія Оболонь не поверне життя людей, котрі спилися і повмирали від різних хвороб, пов'язаних з алкоголем. Не виміряти страждань і горя матерів, у котрих болить серце і душа за своїх п'яних дітей, яких Ви, до речі, вчите пити КУЛЬТУРНО! Ні я, ані Ви (надіюсь) не винуваті у тому, що законодавство нашої країни настільки примітивне, що не враховує найголовніших людських прав — права на здоров'я, права на життя, права на безпечне життя!

Замість того, щоби організувати антиалкогольну кампанію, відівчити підлітків пити (а алкоголь викликає звикання, в тому числі й пиво), ви займаєтеся нахабним споюванням нашого і без того нездорового народу (алкоголь входить до трьох основних факторів ризику)!

Ні за що на світі не повірю, що хоча б одна людина з Вашої компанії буде вчити пити КУЛЬТУРНО чи ВІДПОВІДАЛЬНО своїх дітей, чи онуків, те саме стосується і тютюнових компаній у площині паління.

Будь-ласка, припиніть це безумство, послухайтеся свого серця (якщо воно у Вас є), давайте сконтактуємося, поговоримо, доведіть до відома Вашої компанії проблему алкоголізації України. Якщо потрібно — відправлю Вам свою стратегію боротьби. Тільки припиніть цю акцію!

Відповідь співробітника:

2011/7/7

Пане Ярослав! Ви навіть не уявляєте як я вдячний Вам за Ваш лист і думки, що викладені в ньому! В своїх роздумах Ви забуваєте лише про одне, що я уже намагався Вам пояснити: 1) компанія «Оболонь» не продає алкоголь неповнолітнім, і виступає проти таких дій простих продавців. 2) також акція компанії не має наміру робити більше людей, які б споживали алкоголь, а лише показати небайдужість компанії до цієї теми. Виходячи із Вашої логіки ми маємо закрити свої підприємства і вигнати людей з роботи — невже Ви гадаєте це вирішить проблему?? Сподіваюсь Ви мене почуєте!

З повагою, Олексій.

Коментар автора:

Наших дітей та молодь потрібно ізолювати від алкогольної пропаганди і доступного алкоголю. Стосовно продажу — компанія Оболонь роздрібної торгівлі не веде, я Вас у цьому не звинувачував. Факт: у нашій країні не працюють закони; наліво, направо пиво для неповнолітніх! Так хто у цьому винен??? Звісно не ви!

Вирішення проблеми дуже просте:

1) Ізоляція дітей, підлітків, молоді від алкоголю;

2) Підвищення цін (у нас пляшка води коштує 4-5 грн., а пляшка пива 3,5–4,5 грн.);

3) Припинити промоцію і приховану агітацію алкоголю (чим і займається Ваша компанія Оболонь), і головне усе законно!

Дякую за увагу.

Відповідь співробітника:

Абсолютно згоден, що дітей потрібно ізолювати від реклами алкоголю! Закон визначає відповідальність за рекламу алкоголю дітям. Але наша компанія закону дотримується. Який Ви пропонуєте спосіб відсторонення дітей від реклами? Ціна на пиво то є наслідок конкурентної боротьби на ринку. Але дійсно за кордоном інколи є встановлені мінімальні ціни і на пиво. Але давайте звернемось до статистики: 1) ціну горілки мінімальну встановили, рекламу наче і заборонили, ціни виросли, але споживання горілки не впало! І з приводу третього пункту — ми не займаємось прихованою агітацією алкоголю! Вся наша реклама покликана лише на приваблення вже існуючих споживачів від інших брендів до наших, і підвищення наших лояльності наших споживачів.

З повагою, Олексій.

Коментар автора:

Позицію Вашої компанії, Олексію, я зрозумів. Прибуток, а не здорова нація — ось Ваша головна мета. Залишається тільки нез'ясований момент: як можна приваблювати рекламою діючих споживачів?

Бажаю усього найкращого.

Коментар редактора:

Як бачимо, відповіді алкоголізаторів стандартні.

«Закони ми виконуємо, а решта — не наші проблеми». Прихована сторона медалі: закони, що їх виконують алкогольні виробники, диктуються алкогольними лобістами.

«Усі біди від горілки, а пиво — безневинне і пухнасте». Проте доведено, що 99% наркоманів починали з пива.

«Реклама — лише для вже існуючих споживачів». Абсолютно безглузде твердження: поки споживач пішов за пивом, телевізор дивляться його діти (якщо, звісно, вони у нього є).

«Ми не займаємось прихованою агітацією», — пише менеджер, захищаючи проект «Відривайся нереально — споживай відповідально», який повністю побудований на психологічних маніпуляціях...

Ну і, звичайно, крокодилячі сльози ллє: «Невже ви хочете, щоб заради порятунку нації від алкоголізації я втратив роботу?!» А між іншим, зникнення в один момент усієї зброї на планеті (а пивна індустрія — це і є біологічна зброя) ще кілька десятиліть тому вважалося запорукою миру і благоденства всіх народів!

Додаток 2. Лінгвістичний аналіз прес-релізу проекту «Відривайся нереально — споживай відповідально»

З метою виявлення прихованої мети професійних агітаторів, що нахабно стверджують, ніби прихованою агітацією не займаються, наводимо витяг з результатів нескладного лінгвістичного аналізу (а саме — підрахунку кількості слів) прес-релізу пивного проекту.

Фахівцям з психології та педагогіки добре відомо, яке враження може справити на дитину навіть окреме слово, не кажучи вже про цілі словосполучення, які підсилюють маніпулятивний ефект.

З якими ж словами, з точки зору алкоголізаторів, повинна асоціюватися в українців незаборонена алкогольна отрута?

споживання (та однокорінні) — 10 разів;

відповідально (та однокорінні) — 8;

Україна (та однокорінні) — 7;

молодий (та однокорінні) — 4;

культура (та однокорінні) — 3;

робота (та однокорінні) — 3;

експерт (та однокорінні) — 3;

організатор (та однокорінні) — 3;

перший (та однокорінні) — 3;

відривайся — 2;

директор — 2;

ініціатива — 2;

національний — 2;

створення — 2;

студент — 2;

фітнес — 2;

актуальний;

досвідчений;

великий;

особистість;

арт-директор;

віце-президент;

фотограф;

художник;

ілюстратор;

засновник;

юрист;

сучасний;

майбутнє;

талановитий;

успішний;

масштабний;

свідомий;

вибір;

розвиток;

необхідно;

зранку;

обрати;

цікавий;

яскравий;

приклад;

фестиваль;

пригода;

скаут.

Вражаючий перелік, чи не так?

Зі списку заздалегідь вилучено назву торгової марки (повторюється 7 разів), також не введено до нього використані у тексті імена успішних особистостей.

І як тут від радості (щастя, передчуття кар'єрного зросту і т. п.) не випити розрекламованої наркотичної алкогольної отрути?!

Використані джерела

1 http://оbоlоn.ua/ukr/press/news/?news_id=406

2 Жданов В., Троицкая С. Алкогольный террор. Пить или жить. — СПб.: Питер, 2010. — С.46.

3 Декларация «Молодёжь и алкоголь». Стокгольм, 21 февраля 2001 г.

4 Комитет экспертов ВОЗ по проблемам, связанным с потреблением алкоголя. (Серия технических докладов ВОЗ, №944). — Женева, 2006. — С.8.

5 Жданов В., Троицкая С. Алкогольный террор... — С.55.

6 Глобальная стратегия сокращения вредного употребления алкоголя. — Ле Мон-сюр-Лозан, Швейцария. — 2010. — С.17.

7 Соціальний звіт компанії Оболонь. Сталий розвиток у 2009 році. — С.6.

8 //www.who.int/gho/alcohol/en/index.html

9 Основні причини високого рівня смертності в Україні. — К.: ВЕРСО-04 — 2010. — 60 с.

10 Зоряна М. Н., Горбаль Н.І. Оцінка і прогнозування демографічної ситуації в Україні // Науковий вісник НЛТУ України. — 2009. — Вип.19.1. — С.227.

11 Статистичний щорічник україни за 2009 рік. Державний комітет статистики України. / За ред. Осауленка О. Г. — К., 2009. — С.346.

12 Смертність населення України у трудоактивному віці (монографія) / Відпов. ред.Е. М. Лібанова. — К.: Ін-т демографії та соціальних досліджень НАН України, 2007. — С.21-22.

13 Там же. — С.9.

14 Фактическая информация об эффективности и затратоэффективности мероприятий по сокращению вредного употребления алкоголя // Глобальная стратегия сокращения вредного употребления алкоголя. — Ле Мон-сюр-Лозан, Швейцария. — 2010. — С.36.

15 Шестьдесят первая сессия всемирной ассамблеи организации здравоохранения. 20 марта 2008 г. Документ А61 Стратегии сокращения вредного употребления алкоголя. Доклад Секретариата. — С.6.

16 Там же. — С.21.

17 Соціальний звіт. Сталий розвиток у 2007 — 2008 роках. — С.1.

18 http://enjоyоbоlоn.cоm/ua/news/44?classID=210

Ярослав Стасів

Скачати DOC

КОМЕНТАРІ ЧИТАЧІВ:

«Нічого нового під Сонцем!» — читати повністю.

Цього ж дня (31 липня 2011):

31 липня 2011, Севастополь: Хода тверезості у Севастополі

УКРАЇНА:

22–24 липня 2019, УКРАЇНА: «Тверезе Військо» у Чернівцях та Хмельницькій області

7 квітня 2019, УКРАЇНА: Завершився прийом робіт на Літературний конкурс «Ми за тверезе життя!»

16 грудня 2018, УКРАЇНА: ВІДЕО: Дим – невидимий вбивця

2 вересня 2018, УКРАЇНА: Опубліковано твори переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

21 травня 2018, УКРАЇНА: Оголошено переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

Можливо, Вас також зацікавить:

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

13–20 липня 2019, Житомирська область: XIV всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

26–30 листопада 2018, Львів: Про тверезість для львівських ліцеїстів

11–13 вересня 2018, Черкаси: Лекції для студентів ЧДТУ

10 серпня 2018, Верхній Ясинів, Івано-Франківська область: Про тверезість: «Інший вимір»