Офіційний сайт руху

Зробіть собі і своїм рідним НОВОРІЧНИЙ ПОДАРУНОК

1 січня 2017 року

УКРАЇНА

Чому б не прийняти рішення сьогодні?

Подарунок, який ми пропонуємо, — це більше, ніж гроші.

Напишіть у своєму блокноті одне речення:

«З сьогоднішнього дня я дозволяю собі не отруювати своє тіло і свідомість алкоголем протягом року».

Підпис і дата.

І виконайте дану собі обіцянку!

Це пропозиція для всіх — чиї стосунки з алкоголем почалися десятки років або всього кілька днів тому.

Хто пройшов лише короткий шлях підліткових пустощів, і хто пізнав гіркоту побутового алкоголізму.

Хто обирав дешеве вино або пиво, випиваючи нечасто, по вихідних; і хто витрачав гроші на дорогі бари.

У кого вже сформувалася звичка випивати після роботи, і хто випиває всього кілька разів на рік.

Для тих, кому алкогольна залежність — чи то психологічна, чи фізіологічна — абсолютно не загрожує.

Проведіть експеримент тверезості!

Це буде цікавий період, коли Ви просто перестанете випивати. Взагалі. Нехай цей тверезий період триватиме близько року. Не тому, що «не можна» або «погано», а просто тому, що Ви так вирішили.

Заради експерименту виключіть з життя алкоголь, не роблячи з цього великого діла.

Не піддавайтеся різним спокусам: «ситуація зобов'язує», «ти мене поважаєш?», «заради дня народження», «по-дружньому», «тут усі п'ють» і все в такому роді. Будь-який з подібних сценаріїв розрахований на заручників зовнішніх чинників. Пам'ятайте Ваше рішення!

Це не заборона і не заповідь, яку «погано» порушувати. А просто обіцянка самому собі провести експеримент. Не зривати ж його через нісенітниці...

Формулювання таке невипадкове: не «забороняю пити», не «відмовляюся від спиртного», а «дозволяю не отруювати себе».

Не через насильство, а через розуміння й усвідомлення.

10 відкриттів, які Ви можете зробити за один рік тверезості

1. Тверезість — завжди найкращий вибір

Без алкоголю можна обійтися. Зовсім. Взагалі.

Насправді, бути тверезим — це абсолютно природний стан. І найцінніший стан. Єдиний, у якому хочеться жити, з його чистотою, глибиною, прозорістю, ясністю, відкритістю і сприйнятливістю.

Тверезість — мов чиста питна вода. Що б ти туди не додав, загубиться чистота і нейтральність смаку.

Алкогольна ейфорія ненатуральна, як той сік із пакета.

Тверезість — це алмаз, який можна перетворити на сяючий діамант через очищення своєї свідомості і заспокоєння розуму.

2. Тверезість має накопичувальний ефект

Алкоголь притупляє розум, знижує сприйнятливість і чутливість, пробуджує низькі бажання. Коли живеш тверезо вже кілька тижнів (а особливо   кілька місяців), помічаєш, як розум поступово «відходить» від інтоксикацій і повертає свою початкову глибину, багатство відтінків, смислів, усвідомлення.

Так само як здоров'я — це не просто відсутність хвороб, тверезість — це не просто відсутність інтоксикацій. Якщо з кожним келихом людина стає все більш п'яною (а організм все більш хворим), то з кожним місяцем тверезості — все більш тверезим. Тверезість має накопичувальний ефект!

Тим, хто не вірить, потрібно просто переконатися в цьому на власному досвіді.

3. Немає жодної виправданої причини вживати алкоголь

Які б проблеми люди намагалися вирішити за допомогою алкоголю, завжди є набагато ефективніші способи й тверезі альтернативи.

Зняти стрес, підняти настрій, знайти спільну мову, розкріпачитися і т. д. і т. п. — алкоголь ніколи не є оптимальним рішенням.

Мабуть, єдина задача, з якою алкоголь впорається краще, — отруїтися.

4. У поглинанні алкоголю немає нічого привабливого

Алкоголь — це такий же наркотик, як марихуана, кокаїн або екстазі. З тією лише різницею, що він легалізований. Для людини і суспільства в цілому він набагато шкідливіший, ніж нелегальні наркотики!

В сучасному світі йде потужна кампанія з масової алкоголізації людства. На продажі алкоголю роблять величезні гроші, на жаль, за рахунок фізичного і психічного здоров'я людей.

Це нескладно помітити, варто лише припинити романтизувати алкогольну інтоксикацію.

Поспостерігайте за питущими у вуличних кафе. Зверніть увагу, наскільки вони непривабливі — маслянистий мутний погляд, плутана мова, неприродний сміх й істеричні інтонації в голосі...

Коли гуляєш супермаркетом, алкогольний відділ здається досить дивним місцем: отруту продають у ритуальних посудинах для самогубства, а люди з виглядом знавців вивчають етикетки і готові платити гроші за можливість якщо не вбити, то отруїти свій організм... Дивно. І жахливо!

У вживанні отрути — нехай навіть у невеликих дозах — немає нічого культурного, престижного, гідного поваги.

Як би не втішали себе знавці і цінителі, різниця між «культурно випивати» і «бухати» лише в кількості отрути.

5. Повага до себе

В алкоголепитті завжди домішано почуття сорому. Як би ти не позував, зображуючи із себе брутального мачо, в глибині душі відчуваєш, що самоотруюватися — це негідно, це соромно. А на наступний ранок відчуваєш каяття і звинувачуєш себе.

Тверезість дає справжню внутрішню чистоту — коли не соромно перед собою, коли можеш прямо дивитися в очі іншим, коли немає чого приховувати. З цієї чистоти народжується впевненість у собі і своїх силах, почуття власної гідності і самоповаги. Цей стан настільки цінний і настільки окрилює, що пізнавши його, ніхто не захоче проміняти тверезість на примітивний кайф алкогольного угару.

Якщо людина дійсно поважає і любить себе, той не буде пити, палити, поглинати інші отрути — це агресія і насильство по відношенню до свого організму.

6. Пити чи ні — це наш особистий вибір і наша повна відповідальність

Часто нас дуже турбує, що подумають про нас інші. Як пояснити компанії знайомих, що ти не будеш пити разом з усіма? Що вони скажуть?

Оточуючим насправді все одно, п'єш ти чи ні. Так само як тобі все одно, отруює себе твій колега або твоя знайома.

Тому враховувати думку оточуючих — це лише спроба виправдати свої слабкості під дитячим приводом «а там усі пили».

Але перед ким виправдовуватися? Отруюватися або жити тверезо — це наш особистий вибір. Як і всі інші вибори в нашому житті.

7. Усвідомлена тверезість — це добре, і вона передається у спадок

У природних тверезників не буває спокус випити. Їх просто не відвідують думки типу «як було б солодко отруїти себе келихом вина».

Якщо ми показуємо приклад тверезості своїм дітям — у них не буде бажання пробувати всіляку гидоту.

Відсутність спокус — це наслідок внутрішньої ясності. Коли немає спокус всередині, у зовнішньому світі не буває приводів труїтися.

Для тверезника питання «випити чи ні» не стоїть, немає жодного шансу його спокусити. Навіть коли до нього підходить сомельє з винною картою, він на автоматі каже: «Ми живемо тверезо» (інший би взяв винну карту — просто з цікавості).

Усвідомленість — це головне, вона характеризується чіткою внутрішньою позицією, життєвими принципами, які ти сам сформулював для себе. До того ж, вона економить обмежений ресурс вдумливого прийняття рішень. Так само, як ми не приймаємо кожного дня рішення   пхати пальці в розетку чи ні, зважуючи всі «за» і «проти». Це рішення очевидне, що тут вибирати?

8. Тверезість змінює оточення

Ще один дивовижний факт — тверезість позбавляє від компанії людей, які випивають. Через рік тверезості не доводиться навіть ввічливо відмовлятися від отрути з тієї простої причини, що ніхто не пропонує випити.

З одного боку, тверезник може набагато рідше ходити по розважальних заходах, таких як весілля, дні народження, вечірки, свята і збори гостей. З іншого боку, ті заходи та зустрічі, на яких він присутній, будуть більш тверезими.

У колі спілкування тверезої людини з часом не залишається людей, які випивають (якщо вони до цього були). І з'являється все більше друзів, які ведуть тверезий спосіб життя.

І сім'я веде тверезий спосіб життя, тому всі сімейні свята відзначаються бабусиним вишневим компотом.

9. Тверезість «перекроює» під себе спосіб життя

Є речі, робити які здається спокусливим тільки в стані інтоксикації: розважатись і зустрічати світанок на танцполі, залишати чималі гроші в модних винних гастро-пабах, до ранку сперечатися (з такою ж нетверезим людиною) на філософські теми...

Тверезу людину «алкогольне дозвілля» не приваблює. Пріоритети змінюються.

За тверезого життя набагато легше і природніше бути «жайворонком». Звичайно, можуть бути збої в режимі (наприклад, після перельотів в Америку, Австралію або білих ночей в Пітері), але переважно режим дня залишається стабільним.

Активність зміщується на першу половину дня. Велике значення має правильний початок дня, ранкова гімнастика. Далі — сніданок і денний час для творчості, а вечір — час відпочинку, прогулянок і спілкування з друзями.

Зникає звичка щільно і пізно вечеряти. Ввечері не хочеться щось «мутити» і шукати пригод, а хочеться подивитися хороший фільм або почитати книгу перед сном.

Коли живеш у такому — тверезому режимі, алкогольна сторона життя з усіма її негативними наслідками проходить повз тебе. Всі нещасні випадки і злочини, що вчиняються у нетверезому стані, відбуваються тоді, коли ти вже солодко засинаєш.

Змінюються місця, де ти обідаєш, призначаєш зустрічі і працюєш. Перебувати у закладах, де більшість відвідувачів випивають, стає некомфортно. Обираєш тверезі кафе зі спокійною атмосферою, без п'яної суєти і гучної музики.

10. Не алкоголь, а тверезість сприяє соціалізації

Що ми купуємо, коли йдемо в гості? Квіти або тортик, звичайно. Але не пляшку отрути. Це ж аморально — пропонувати комусь отруїтися!

Насолоджуємося тверезістю, а не отруюэмось, зустрічаючись з друзями після роботи або на вихідних. Насолоджуємося тверезістю на побаченнях. Насолоджуємося тверезістю на природі і на корпоративах. В театрах і на прем'єрах, в подорожах і відрядженнях.

Ну й зрозуміло, святкування урочистостей (як і проведення похорону) неможливо собі уявити з алкоголем.

Алкоголь — це абсолютно непотрібний посередник спілкування, зайва ланка, це просто глюк в сценарії будь-якого заходу!

У тверезому житті цей «глюк програми» зникає.

Виявляється, спілкування з іншими людьми без алкоголю виходить більш щирим, відкритим і душевним. Виявляється, чайна церемонія цікавіша, ніж ритуал самоотруєння. А в гості замість пляшки отрути краще взяти фісташкового урбеча чи меду.

Тверезий експеримент

Отже, бажаємо розпочати тверезий експеримент усім, хто вже дозрів. Адже для кожного важливого рішення треба дозріти. Інакше це буде насильством над собою і не призведе до бажаних результатів.

Тверезість лежить в основі всіх інших успіхів. Це фундамент, а фундамент повинен бути без тріщин.

Звільнення від запрограмованості на алкоголь відбувається не через зміцнення сили волі, а за рахунок використання сили розуму!

Проте... Ви зараз читаєте ці рядки, чи не так? Якщо до Вас саме зараз прийшла ця інформація, то цілком можливо, вона призначена саме Вам, і Ви вже готові.

Тому всім, хто відчув відгомін у свідомості, хто в глибині душі знає, що вже пора зав'язувати з наркотичною отрутою, що немає жодної причини самоотруюватися, пропонуємо написати в своєму блокноті те саме речення:

«З сьогоднішнього дня я дозволяю собі не отруювати своє тіло і свідомість алкоголем протягом року»

Підпис і дата.

Страшно? Можливо. Але це того варто. Тверезість рулить!

Тим, хто вирішив прийняти виклик і усвідомлено піти на експеримент, пропонуємо повідомити друзям свою обіцянку. Публічні обіцянки добре працюють. А також надихають інших.

А коли експеримент принесе свої плоди, розкажіть про них тверезій спільноті.

Новорічна ремарка

Так-так, ми в курсі, що зараз Новий рік. Вас це збентежило? Якщо так, то, можливо, ще рано приймати рішення.

Хоча... багато людей зустрічають Новий рік тверезо, чому б і ні?

За матеріалами welcomebackhome.ru.

Цього ж дня (1 січня 2017):

1 січня 2017, Львів: Тверезий Новий рік у Львові

УКРАЇНА:

22–24 липня 2019, УКРАЇНА: «Тверезе Військо» у Чернівцях та Хмельницькій області

7 квітня 2019, УКРАЇНА: Завершився прийом робіт на Літературний конкурс «Ми за тверезе життя!»

16 грудня 2018, УКРАЇНА: ВІДЕО: Дим – невидимий вбивця

2 вересня 2018, УКРАЇНА: Опубліковано твори переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

21 травня 2018, УКРАЇНА: Оголошено переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі

17 грудня 2019, , Черкаська область: Урок тверезості в селі Подільське Черкаської області