Офіційний сайт руху

Сходження на Говерлу

1 серпня 2013 року

гора Хом'як, Івано-Франківська область

Членами громадської організації «Твереза Козятинщина» за участю «Тверезої Славутчини» та інших бажаючих було організовано екскурсію зі сходженням на Говерлу.

1 серпня члени громадських організацій «Твереза Козятинщина», «Твереза Славутчина» та Турклубу «Орієнтир» здійснили сходження на найвищу вершину України — Говерлу. Ця подія була присвячена пам'яті нашого товариша, собріолога, одного з засновників тверезницького руху в Україні — Ф.М.Калінчука. 1 серпня — це день його народження.

Група відвідала три фортеці: Меджибізьку, Кам'янець-Подільську та Хотинську; унікальний музей «Писанка» в Коломиї. В Яремчі — піднялися по «Стежці Довбуша» до живописних скель над Прутом, помилувалися потужним водоспадом Прибій... Погода нам сприяла. Всі 19 учасників екскурсії отримали масу позитивних вражень!

О.М. Врублевський

Вже більше року, на превеликий жаль, нема з нами Калінчука Федора Михайловича. Але не було, мабуть, такого дня, щоб я не згадала його із вдячністю. Я глибоко переконана, що з такою ж щирою вдячністю згадують його багато людей, яким він показав приклад щасливого тверезого життя. І всі ми щасливі з того, що були знайомі з цією доброю, мудрою, цікавою та веселою людиною. Федір Михайлович був вчителем, що не навчав, а Вчителем, у якого вчаться (як сам він любив повторювати). Він лише казав правду і жив так, як говорив. Якась вроджена інтелігентність виключала можливість образити людину, показавши разом з тим хибність її шляху, її шкідливі звички, що заважали жити і розвиватись як особистість.

Багато років свого життя Ф.М. Калінчук їздив по Україні, проводячи курси позбавлення від шкідливих звичок за методикою Шичко. Він став ініціатором з'їздів Тверезої України. Таким чином Федір Михайлович хотів згуртувати людей, які обрали для себе шлях тверезого життя, не дати знову загубитись їм у морі п'яного суспільства. Надати допомогу на таких зібраннях і тим, хто її потребує, хто ще тільки сумнівається у своєму життєвому шляху. В усіх куточках України залишилися учні та послідовники Ф.М. Калінчука

1 серпня, в День народження Федора Михайловича, членами громадської організації «Твереза Козятинщина» за участю учасників «Тверезої Славутчини» та інших бажаючих було організовано екскурсію зі сходженням на Говерлу. Саме так Ф.М. Калінчук любив проводити свій День народження (дуже рідко в цей день можна було застати його вдома).

Екскурсія була дуже насиченою і цікавою.

В перший день подорожі ми відвідали фортеці у Меджибожі, Кам'янці-Подільському та Хотині, а також побували у чудовому музеї Писанки у Коломиї. Другий день був присвячений сходженню на Говерлу — найвищу гору Карпат, де ми були, за словами одного з подорожуючих, найближче до Бога. Як відзначив наш провідник Олександр Михайлович Врублевський, перший раз у його практиці піднялася вся група, у якій всі були не підготовлені до таких випробувань. Щоб згадати Ф.М. Калінчука, я взяла з собою диктофон із записом, де він звертається до всіх соратників ще на першому з'їзді Тверезої України, а потім розповідає анекдоти (до цього у нього був особливий талант). Цікаво, що ще по дорозі на Говерлу диктофон у рюкзаку ввімкнувся сам і ми всі почули голос Федора Михайловича. Було відчуття, ніби він був постійно з нами.

Третього дня, уже по дорозі додому, ми відвідали місто Яремчу, де побачили водоспад та побували на скелях Довбуша.

Дуже дякуємо організаторам екскурсії Врублевському Олександру та Юхимець Руслані за чудову подорож, що залишила не тільки незабутні враження, але й відчуття перемоги над собою та згуртувала цікавих людей, які мають багато спільних поглядів. Саме про це завжди мріяв Федір Михайлович і вчив нас перемагати. Вічна йому пам'ять.

Н.М. Юхимець

гора Хом'як, Івано-Франківська область:

16 листопада 2014, гора Хом'як, Івано-Франківська область: На Говерлі встановлено прапор ГО «Твереза Вінниця»

8–10 серпня 2014, гора Хом'як, Івано-Франківська область: Похід у Карпати, присвячений до Дня Незалежності України та до дня народження Федора Калінчука. Фоторепортаж

17–19 серпня 2012, гора Хом'як, Івано-Франківська область: Стань тверезим! Підкори Говерлу!

Можливо, Вас також зацікавить:

Серпень 2020, Львів: Тверезе весілля Андрія та Христини Бень

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

21 серпня 2019, Кам'янець-Подільський, Хмельницька область: Зустріч у Кам'янці-Подільському

20 серпня 2019, Хмельницький: Лекція у Хмельницькому військовому госпіталі

7 квітня 2019, УКРАЇНА: Завершився прийом робіт на Літературний конкурс «Ми за тверезе життя!»