Офіційний сайт руху

П'ятиденний семінар з собріології у Рівному

Листопад 2008 року

Рівне

П'ятиденний семінар

У листопаді 2008 року у Рівному за сприяння місцевого управління освіти відбувся навчальний семінар з собріології для вчителів безпеки життєдіяльності та психологів загально-освітніх шкіл міста. У заході також взяли участь представники середніх та вищих навчальних закладів відповідного профілю.

Протягом п'яти днів викладач собріології доцент Міжнародної академії тверезості Ф.М. Калінчук проводив двогодинні семінарські практичні заняття. Викладач отримав схвальні відгуки від учасників та організаторів, деякі з яких опубліковано нижче. Близько половини з тих, хто не лише слухав, а й на практиці відпрацював методику Г.А. Шичко, висловили бажання в подальшому жити тверезо і навчати цьому своїх учнів.

Підготовлено рівненського викладача згаданої методики, що працює на кафедрі валеології Рівненського державного гуманітарного університету.

Зважаючи на високу ефективність співпраці з виконавчою владою (принаймні тоді, коли вона на таку співпрацю йде), рекомендуємо колегам з тверезницького руху проводити подібні заходи в своїх регіонах.

Набагато легше чиновники йдуть на співпрацю після перегляду (навіть не читання, а лише перегляду) книги О. Почекети «Зберегти свободу».

Сергій Одарченко, депутат Рівнеради,
координатор руху «Твереза Україна» на Рівненщині.

Відгуки вчителів м. Рівного про семінар

Спочатку я подумала: «знову одне й те ж саме...»

Коли мені дирекція школи сказала, що я 5 днів буду відвідувати лекції «Здоровий спосіб життя», я подумала: «знову одне й те ж саме». Будуть говорити: «шкідливі звички псують здоров'я, не куріть, не пийте і т.д...» От думаю, знову якась скука, хоч бери та не ходи.

Але, коли я прийшла, з перших хвилин я так захопилася, мені стало так цікаво, що аж дух перехопило. Ця інформація була для мене новою і я багато чого переосмислила. Насправді я перевірила на собі, що слово, написане перед сном, діє на свідомість і підсвідомість дуже сильно (насамперед, я займалася самонавіюванням, на наступний день я була абсолютно спокійна, мене ніщо не нервувало!)

Я згодна, що людина, яка вживає мало алкоголю, найбільш небезпечна для суспільства...

Я впевнена, що здоровій спосіб життя без тверезого — це все одно, що духовність без Бога. Жити тверезо — це норма.

Я живу тверезо!

Зауваження: я думаю, що 5 днів це мало, хотілося б дізнатися більше.

Я дякую вам. Мені дуже сподобалося, я дуже хочу допомагати людям, змінювати себе! Я дуже рада, що познайомилася з вами! Дуже приємно, що на світі є такі люди!

М. П.

Аналіз курсу собріології

Собріологія — є дуже цікавою і необхідною наукою. Адже вона допомагає людині здобути ті знання, усвідомивши і прийнявши які вона може зберегти найцінніше, що дала їй природа, Бог — людяність, право вільного вибору, чистої свідомості та спокійної совісті.

І хоч занять було мало (лише п'ять), я отримала досить багато інформації. Ці заняття були дуже змістовними, але не обтяжували. Вони дали мені поштовх до того, що я ніяк не наважувалася зробити самостійно — зробити виклик самій собі.

Я раніше знала про шкідливі звички, про їх наслідки, проте не могла чітко окреслити шляхи, які дали б мені змогу їх позбутися. Протягом цих п'яти занять по системі Шичко, я крок за кроком вибудувала алгоритм досягнення позначки «норма» здорового способу життя. Сходинки Шичко показали мені, що я сперечаюся сама з собою не на тому рівні, що потрібно працювати не на рівні звички, а дещо переформатувати свої життєві програми. Саме цей алгоритм досягнення норми у житті я б хотіла передати дітям. Тому що про шкідливість алкоголю, тютюнопаління, інші звички, які заважають нормальному життю, діти знають ще з дошкільного віку. А як досягти гармонії між собою та совістю, тобто вести тверезий спосіб життя, деякі люди не знають до самої старості.

Щодо пропозицій, то, на мою думку, у хід занять можна добавити використання мультимедійних засобів подання інформації, тобто показ відеоматеріалів, які ілюструють, доповнюють сказане.

О. А.

Відбулася підготовка душі до генерального прибирання

Складається таке враження, що за 4 дні (не враховуючи п'ятниці) відбулася підготовка душі до генерального прибирання.

Бо ми, люди, чомусь часто забуваємо, що життя — це єдиний вуз, до якого не треба здавати вступні іспити, а тільки випускні.

Залишається Вам просто сказати людське «спасибі». Бо Ви того варті.

В.

Аналіз курсів з собріології за методикою Г. Шичко

Я вважаю, що ви робите вкрай важку, але дуже потрібну справу. На сьогодні наше суспільство вкрай алкоголізоване, що, здається, падати нижче вже немає куди.

Так, вчора по радіо прозвучала така інформація, що населення нашої країни скоротилося за минулий рік на 250000.

Тому задумуєшся, а що ж буде через 50 років? І хто років через 10-20 буде народжувати дітей, коли на сьогодні вже кожна четверта пара подружжя є безплідною?

Тому я цілком погоджуюся з вашими поглядами і вважаю, що такі курси потрібні і проводити їх необхідно частіше, і вікова категорія повинна бути дуже широкою.

Я рада, що мені пощастило потрапити на ваші курси.

Вам бажаю великого натхнення у вашій нелегкій праці, а також великої кількості послідовників. Хай щастить!

О. А.

Мій народ зникає...

Мій народ зникає. Давно забули фразу «Нас 52 мільйони». Тепер нас менше 47.

Що стоїть за красивими вогнями нічних клубів, барів, гральних автоматів, які так притягують молодь?

Смерть.

Чому українці не розуміють, що ідуть на дно, чому не піднімуть руки до неба, щоб отримати порятунок? Бог чекає! Бог має владу, силу змінити життя, вирвати з виру залежності, потрібна тільки добра воля людини.

Я рада, що в моїй країні є люди, які сіють зерно добра, тверезості. Вірю, що є душі, в яких воно проросте.

Н.

Аналіз прослуханих курсів з формування у людей тверезого світогляду.

Те, що я почула на курсах, для мене не є новим. Три роки назад я вже чула з ваших уст, чула виступ, тоді ж, однієї жінки-українки, яка живе в Росії, десь за Уралом (Красноярський край) в селі, де немає шкідливих звичок, де люди-однодумці сповідують тверезий свідомий спосіб життя.

Мене це дуже вразило і тоді, і зараз, бо, здається, що змінити щось в нашому суспільстві вже неможливо. Це все рівно, що «плювати проти вітру». Все настільки прогнило, затягнулось рутиною, брехнею, лицемірством, що вибратись з цього надзвичайно складно. І, на жаль, патріотів України мало. Я маю на увазі справжніх.

Через це я віддаю належне Вам. Мені здається, що я розумію вас і те, через що ви пройшли, проповідуючи тверезе життя. Але таких людей, як ви мало. Принаймні я не знаю нікого, крім вас. Те, що проповідуєте ви, для нашого народу, — єдине спасіння, здатне відродити націю, дух, патріотизм, самоповагу — одним словом, людську гідність, яка, на жаль, замала у наших людей. Бо говоримо одне, а робимо інше, ходимо в церкву спокутувати гріхи і тут же грішимо знову. І все, на мою думку, від того, що немає «справжньої» програми вдосконалення людини, починаючи від народження, в нашому суспільстві. Доки будемо робити для годиться, для галочки, нічого не зміниться. Я маю на увазі і себе. Якби мені достало сили духу на півроку проповідувати в своїй сім'ї тверезий спосіб життя, то зараз ми б жили тверезо. Але незрозумілий страх перед іншими людьми заставляє на свята виставляти пляшку. І хоча це не часто розумієш, що усвідомити сенс тверезого життя, ти не зміг. Чи може безнадія настільки велика, що і тут думаєш, що нічого не зміниться?..

Але я твердо вирішила: все, я живу тверезо!

Дякую, Вам, за те, що Ви є і що Ви робите для всіх нас.

Т. Є.

Аналіз курсу собріології

Прослухавши курс лекцій з собріології я зрозуміла, що вміння вести здоровий спосіб життя — це справжнє мистецтво. Вмінню володіти цим мистецтвом, вмінню з'ясовувати стосунки з самим собою нас навчає система Шичко і, безперечно, Калінчук Федір Михайлович. До знайомства з системою Шичко здоровий спосіб життя в мене асоціювався із фізкультурно-оздоровчими вправами, активним відпочинком, раціональним харчуванням. Я була дуже здивована, коли ці ознаки виявилися... на останньому місці. То що ж таке система Шичко? Визначення «Спалювання власних недоліків на багатті власної совісті», на мій погляд, дуже влучно характеризує цю систему.

...Щодо недоліків та зауважень. Я вважаю, що не маю права робити зауваження, або вказувати на недоліки, тому що недостатньо володію знаннями з собріології. Все, про що йшла мова на лекціях, мені було близьке, тому що це — життя. І якщо ця система допомогла повернути до здорового способу життя хоча б одну людину, вона має право на існування. На жаль, наше суспільство перебуває в даний час в такому духовному стані, що лекції з собріології необхідні. Ними потрібно охоплювати якомога більшу аудиторію.

Дякую!

В. М.

Аналіз курсу Шичко

«Я вважаю найважливішим законом виховання є те, щоб у школі і сім'ї панував дух відповідальності людини за благо, щастя, радощі, долю і життя іншої людини».
(В.Сухомлинський)

Якби батьки дитини використовували в вихованні сходинки Шичко, то на сходинці ПРОГРАМА «маленька дитина зрозуміла і серцем відчувала: кожний її крок, кожний вчинок відбивається, відлунюється у духовному житті того, хто поруч з нею...» (В.Сухомлинський). Сходинки Шичко — це прояв піклування про майбутнє України, виховання здорової дитини.

Склалося так, що ми більше знаємо про навколишній світ, ніж про самих себе. А незнання себе, невміння керувати собою призводить до помилок, конфліктів. І дійсно, Федоре Михайловичу, гнів — це «чорна енергія», яка призводить до розчарувань та життєвих без виходів. Якби ми не забували про цей гріх, то було б менше горя і сліз.

...Сходинки Шичко можуть зробити сильними всіх чоловіків в Україні!

Міжнародна Академія Тверезості — це не тільки мудрі жінки, а мудрі, розумні чоловіки. На жаль, пияцтво батька призводить до народження розумово відсталих дітей, пияцтво матері — до народження дітей-інвалідів. Про це треба просто «кричати», а нас не чують. Панує нездорова атмосфера вседозволеності та апатії.

Д.

Напиши все, що тебе турбує, на папері, і тобі стане легше...

Вирушаючи на курс з теми «Здоровий спосіб життя» я представляла його зовсім іншим, ніж виявилось вже через деякий час після початку першого заняття.

Та це не означає, що я розчарована. Навпаки, я дізналася щось нове, щось давно відоме, але, можливо, забуте, дізналася про досить цікаві факти, взяла для себе цікаві цитати. Ще раз переконалася в тому, що так звані щоденники діють і досить сильно на людину, на те, що можна змінити на краще в своєму житті. Я вже давно на папері записую те, що мене гнітить, про те, що болить на серці і про те, що так хочеться сказати іншим, а вони зазвичай не розуміють, про що говорю. І простий папір та ручка так легко «знімають» все те, що так турбує. Інколи друзі просять: «допоможи!», я вже не знаю що зробити, мене ніхто не розуміє, я не завжди можу про це поговорити з кимось, а інколи і немає з ким. Я даю одну пораду — напиши все, що тебе турбує, на папері, і тобі стане легше. І ти завжди через деякий час знайдеш відповідь на своє запитання. Головне не спішити, адже все приходить в той час, коли йому назначено.

А завдяки цьому семінару я дізналася, що можна ще змінити таким вже відомим мені способом. Не лише висловитися — а й змінити своє життя на краще — позбутися своїх негативних звичок завдяки щоденнику та самонавіюванню.

Про собріологію я почула вперше, і мої рідні теж. Про метод Шичко також. Про багато що мені відомо, але завдяки методу Шичко все розклалося ніби по «поличках». Це готовий матеріал про те, що корисне для кожного, для мене. Бери і користуйся.

О. В.

Мені було цікаво, є до чого прагнути!

Сходинки Шичко — доступно розписано, що і за чим, а головне — яку сходинку потрібно змінити, щоб змінилося все життя на краще.

Про дію слів на папері — які так допомагають.

Цікавий вислів і насправді дієвий: «Зосередь свою увагу на недоліку і ти його подолаєш», або, як говорить моя мама: «Хочеш щось змінити в людині, зміни його в собі». Адже найчастіше свої недоліки ми помічаємо не в собі, а в інших.

Про три стадії алкоголізму — цікаво було дізнатися, адже коли трішки вживаєш алкоголь, аж ніяк не відносиш це до алкоголізму (ну що ж, є над чим працювати — виходить, я на першій стадії). Про сім ступенів отруєння мозку етанолом. Про те, як ми свідомо і, я в тому числі, вливаємо цю гидоту.

Жіноча мудрість — цікаво, але я не з усім згідна. Адже виходить, ми жінки, такі погані, а чоловіки... їм можна пробачити все, а жінкам — ні?

Я вважаю, що якщо виховувати дітей — однієї жінки мало. Потрібен чоловік, потрібна взаємопідтримка. І якщо жінка не п'є, а чоловік випиває і не сприймає того, що жінка відмовляється від алкоголю взагалі, як вона без його хотіння змінить його? На це потрібно багато часу, а як з тим, що народжується дитина, росте, а до батька ще «не дійшло» те, що вже давно намагається змінити жінка.

Звичайно, це не означає, що починати не варто, звичайно варто змінити своє життя на краще. Але й важлива підтримка одне одного.

Тому я вважаю, що ми самі відповідаємо за своє життя; і лише тоді, коли захочемо змінити його на краще — ми зможемо.

Для себе я вже давно вирішила і зараз в цьому ще більше переконалася, що «Я живу тверезо» заради себе, дітей майбутніх, рідних і коханих.

Привертає увагу і ніби «заставляє» задуматись те, що вживання шкідливих речовин — це висмоктування життя і здоров'я з своїх дітей, батьків та рідних до 7-го коліна. І як «майже» мати я хочу і буду намагатися, щоб моя дитина була щаслива і здорова.

Про три типи тверезості — про них я почула вперше. Мені здається, я належу до ІІ типу і ніби частково й до ІІІ. Тому варто перейти остаточно до ІІІ типу — до свідомих «переконаних» тверезників.

Я живу тверезо!

Отже, мені було цікаво, є до чого прагнути. І тепер, знаючи щось нове, більш систематизоване, я зможу допомагати іншим і байдуже, що хтось не сприйме цього, просто ще не прийшов для них час, а як попросять допомогти, завжди зможу допомогти тим, що знаю сама. І будемо розвиватися вже далі разом.

Дякую вам за допомогу.

Н.

Ви допомогли поглянути на деякі речі по-іншому...

Федір Михайлович, насамперед хочу подякувати за цікавий курс лекцій. Ви допомогли поглянути на деякі речі по-іншому. Я згідна з тим, що саме людина вирішує, що їй робити, а не оточуючі. І ми є прикладом для наших дітей. Адже те, ким стане маленька людина, залежить саме від її дитинства, що вона вбере в себе з досвіду батьків чи оточуючих її людей.

Ваші лекції насправді показали, що ми повинні захищати, а не забороняти! Адже є навіть поговірка — заборонений плід солодкий. Також можу погодитися, що роздратування та образа — це внутрішня проблема людини, адже просто саме через те, що вона образилася, у неї комплекси, яких потрібно позбавлятися.

Дякую вам за таке слово як поміркованість. Я завжди вважала, що потрібно жити в силу своїх переконань, та навіть вислів «візьми себе в руки» — смішно. Справді, людина має бути поміркованою. І я була за те, що без совісті не має людей. Совість, сумління має бути перш за все.

Ви робите добру справу, навчаючи людей методу Шичко. Адже це допомагає заглянути всередину свого внутрішнього «Я». І зрозуміти свої помилки. Позбавитись негативних звичок. Адже наше суспільство котиться в прірву, і хтось повинен цьому зарадити.

Я.

Аналіз курсу собріології

Прослухавши курс лекцій та виконавши практичні завдання з теми «Здоровий спосіб життя», хочу зазначити, що знання, які я отримала, дуже і дуже потрібні, цікаво і доступно викладались, і у ході занять я уже окремий матеріал змогла використати на батьківських зборах та у розмові із чоловіком, сином, племінником, колегами. Навіть директор школи у розмові відмітила: «Що, вам мабуть цікаво, що ви так біжите на той лекторій?»

Мене особливо вразила інформація про три стадії алкоголізму; сходинки Шичко (до яких протягом усіх занять ми поверталися); жіночу мудрість, яку дуже-дуже хочеться набути і ніколи з нею не розлучатися; про три типи тверезників; вражаючу статистику.

Коли починаю аналізувати, то ніби все це знала, але не було системи цих знань, а зараз усе це знайшло своє місце, свій порядок.

Жалкую, що такий важливий для нас курс мав лише 5 занять.

Хочеться, щоб через певний час курс продовжили для зацікавлених у знаннях вчителів, психологів, а управління освіти чи міська рада знайшли фінанси. Тому сподіваюся на нові заняття.

Вірю, що набуті знання буду використовувати у своїй просвітницькій роботі, не лише на роботі, а й у сім'ї, родині. Буду мудрою дружиною і мамою!

Дякую, що були такі курси для освіти, і я була активним учасником.

Дякую вам, Федір Михайлович, за ваші цікаві, із новизною лекції, за віру, із якою ви цей матеріал подаєте!

Г. Ф.

Для мене за ці 5 днів відкрилася нова наука...

Для мене за ці 5 днів відкрилася нова наука, але, на жаль, вона дуже пізно прийшла не до мене, звичайно, а до дорослих людей, які показують власним прикладом своїм дітям, як і що потрібно робити. Слухаюши ваші лекції, я переживала різні почуття: подив, задумувалася... несприйняття того, що чула. А потім подумала: от якби в Україні створити такі школи, де б змалечку навчали жити тверезо від малого і до самого старого: від учня 1-го класу і до 12-класника, від мами і тата — до діда і баби.

Зрозумійте правильно, учня у школі мабуть легше навчити, закласти щось у голівку маленьку, ніж дорослого батька, який дозволяє собі п'яним прийти в школу, образити всіх навколо і при цьому вважає, що він «пуп» землі. А батьки, які б вони не були, ведуть тверезий спосіб життя чи ні, для дитини завжди будуть прикладом, якщо навіть ніколи не навчали.

У моїй школі є один учень — 1 клас. Коли я вперше побачила очі цієї дитини, я за вісім років своєї роботи не на жарт злякалась: у цього хлопчика такі були злі очі на весь світ, до всіх дорослих та дітей, що коли я сказала про це татові, запитавши про причину, він розсміявсь і сказав: «Нічого страшного вдома зробимо добрий погляд!». Про що, шановний Федоре Михайлович, можна далі говорити, яка «собріологія»?

П.

Аналіз курсу собріології

Собріологія — наука про тверезе життя. Використовує відкриття Г.Шичко у фізіології і сформульований ним метод від щоденника самоаналізу.

Даний метод впливає на свідомість та підсвідомість людини, руйнують програмну сходинку (функцію); формує сильну мотивацію, потребу вести тверезе життя. Фактично вплив методу спричиняє позитивні динамічні зміни у структурі особистості на всіх її рівнях:

•духовному;

•психічному (ментальному);

•фізіологічному (тілесному).

Застосування даного методу дозволяє людині чітко виокремити, усвідомити основну домінантну основу, домінантну умову ЗСЖ — тверезе життя, як норму існування людини, як підґрунтя її духовного розвитку, як умову для реалізації творчих потенціалів кожної людини; як єдину можливість народити повноцінне, здорове, гармонійне потомство.

Ядро методу — ведення щоденника, самоаналіз життєвих подій — спонукаює до самоусвідомлення, осмислення свого життя; дозволяє кожній людині окреслити істинні цінності свого життя; мотивує нести відповідальність за своє життя, благополуччя родини; дає поштовх до розвитку, гармонізує усі сфери діяльності людини.

Курс містить «очищену» від міфів інформацію про алкоголь; стадії алкоголізму; ступені отруєння мозку етанолом; сходинки формування залежності людини. Крім того розкриває духовну сутність людини.

А якщо просто — то все було сказано про наше життя. Нашу увагу вміло відволікають від того, по чому давно плаче серце та дзвенять дзвони. Ми думаємо, що проблеми у владі, а насправді, ніби із зав'язаними очима впевнено крокуємо у прірву (а очі алкоголем зав'язані і дітям — наркотиками). Там ніби дбають за нас, за національні інтереси! А ми все йдем, йдем...

Дякую вам, Федоре Михайловичу! Бажаю, щоб у вашій справі, ви знаходили багато однодумців та послідовників. Благополуччя, здоров'я і довголіття вам, вашій сім'ї і дітям. Певно, серце радіє ваше, коли у щоденниках ви читаєте: «Я з радістю живу тверезо!» Хай більше таких приємних звісток буде у вашій роботі. Дякую за ваше добре батьківське серце, дякую, що ви подбали і за мою дитину.

Вибачте за сумбур, дякую за співпрацю, роботу, щирість, щедрість.

Н. В.

Про цей матеріал, що ви нам розповідали, треба не говорити, а «кричати»!

Я щиро вдячна вам за такий корисний, цікавий, унікальний семінар. Я дуже багато взяла цікавого матеріалу для викладання свого предмету — біології та ОБЖ.

Про цей матеріал, що ви нам розповідали, треба не говорити, а «кричати».

Ми, вчителі, говорили про це постійно, а результатів мало. Боляче дивитися на молодь, яка спивається. Крик душі. А піднімаєте таку надзвичайно важливу тему.

Мені найбільше болить, що на високому рівні будуються кафе, ігрові автомати. Телевізор уже неможливо дивитися, реклама на рекламі — «Горілочка» і багато інших. А дешеві серіали, як сцена, так і горілка, сигарети. Батьки на роботі, а діти сидять біля телевізора і все це дивляться.

А в чому одягнені зірки на сцені, це жах... в нижній білизні.

Такі семінари, лекції ой як потрібні! Викладаєте ви матеріал зрозуміло, приводите яскраві приклади.

А як це корисно для нашої молоді, майбутніх батьків.

Я з вами згідна практично в усьому. І щодо мудрості жінки, і щодо цивільних шлюбів, і багато іншого. Хто буде виховувати дітей, якщо батьки показують погані приклади дітям? Ми б'ємось, як риба об лід, а батьки не є позитивними для своїх дітей.

Розповідайте і далі свій унікальний напрацьований матеріал. Це нелегко.

Дуже Вам дякую. Успіхів і всього самого найкращого.

В. А.

Багато речей з почутого викликало в мене захоплення

За час, проведений на семінарі, я ознайомилась з новою для мене наукою «собріологія».

Багато речей з почутого викликало в мене захоплення. Особливо цікавими були сходинки, під які можна описати всі людські залежності (не обов'язково лише алкоголізм і наркоманію, адже без цього теж є достатньо проблем, спричинених людським фактором).

Багато речей для мене були новими: це і відкриття Шичко у фізіології. Думаю, це те, що дало мені підтвердження в моїх роздумах «чому саме щоденник, листи мають таку велику енергетичну силу?» (чесно кажучи, думала, це тільки в мене так, а виявляється, писати дуже корисно).

...Слухаючи курс, я робила висновки стосовно своїх запитань, на багато яких я знайшла відповіді. Навіть якщо вони і розраховані лише на алкогольну і нікотинову залежність, думаю, сходинки використовуватиму в побудові різних обґрунтувань.

О. Ю.