Офіційний сайт руху

Конгрес Церковно-громадської ради з захисту від алкогольної загрози

16–17 лютого 2012 року

Москва

Голова Секретаріату ВГР «Твереза Україна» Олександр Почекета прийняв участь у Конгресі Церковно-громадської ради з захисту від алкогольної загрози, який відбувся 16-17 лютого 2012 року у Москві.

Вперше у XXI столітті тверезницький захід відбувався на настільки високому рівні. Близько 400 учасників — представники 81 регіону Російської Федерації, а також України, Білорусі і Казахстану — зібралися у храмі Христа-Спасителя у центрі Москви, щоб обговорити першочергові заходи з подолання алкогольної загрози.

Перший день конгресу розпочався з виступу о. Тихона (Шевкунова). Було зачитано вітання від прем'єр-міністра Російської Федерації В.В. Путина і Патріарха Кирила. Далі послідували виступи голови Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку Ігоря Чуяна, головного санітарного лікаря РФ Геннадія Оніщенко, провідного кардіохірурга Росії Лео Бокерії, відповідального секретаря Церковно-громадської ради Дар'ї Халтуріної, відповідального секретаря Іоанно-предтеченського братства «Трезвіння» Іоанна Клименко, голови «Союзу Боротьби за Народну Тверезість» Володимира Георгійовича Жданова, губернатора Костромської області Ігоря Миколайовича Слюняєва, голови Іоанно-предтеченського братства «Трезвіння» ієрея Ігоря (Бачініна) та інших учасників конгресу.

На завершення напруженого дня відбулося засідання Координаційної ради СБНТ, на якому пролунало багато додаткових пропозицій з тверезницької роботи, а також були виділено заходи першорядної важливості. Це — відновлення проекту «Общее дело» на центральних каналах російського телебачення, створення державної структури, що займатиметься протидією алкогольній загрозі тощо.

Другий день конгресу розпочався коротким організаційним моментом, після чого учасники розділилися на три секції для обговорення педагогічних, юридичних і пасторських питань тверезницького руху. Зокрема, на педагогічній секції було представлено успішний досвід взаємодії регіональних тверезницьких організацій зі школами та іншими державними закладами. Після напружених дебатів в секційних обговореннях були підведено підсумки з'їзду і прийнято звернення до керівництва країни та членів Федеральних Зборів РФ.

І хоча співголова конгресу о. Тихон висловив незадоволеність висвітленням заходу в пресі (незважаючи на присутність в залі відеокамер центральних російських телеканалів, репортажів в інформаційних програмах 16 лютого помічено не було), захід можна вважати таким, що виконав свої задачі.

Олександр Почекета

Про конгрес з інших джерел:

http://center.ria.ru/society/20120216/82611484.html

//www.sedmitza.ru/news/2798066.html

//www.patriarchia.ru/db/text/2018622.html

http://gorod48.ru/news/55670/

http://vrntimes.ru/news/view/4033-Novosti_Patriarhii.html

//www.marstu.net/Default.aspx?tabid=1181&ctl=Details&mid=1937&ItemID=8306

Місто Москва:

1986, Москва: ВІДЕО: Мультфільм «Бенкет»