Офіційний сайт руху

III Всеукраїнська науково-практична конференція «Формування тверезого способу життя в сім'ї та суспільстві»

4–5 листопада 2016 року

Львів

Доповідачі та учасники конференції поділилися теоретичними та практичними знаннями, що мають цінність для відродження тверезості у суспільстві.

Відкриття конференції. Фото: Максим Караван

Відкриття конференції. Фото: Максим Караван

Відкриття конференції. Фото: Віктор Долецький

Доповідає О.А.Почекета. Фото: Максим Караван

Доповідає Я.В.Стасів. Фото: Максим Караван

Доповідає М.О.Караван. Фото: Максим Караван

Доповідає О.І.Андрухів. Фото: Максим Караван

Загальне фото. Фото: Віктор Долецький

III Всеукраїнська науково-практична конференція «Формування тверезого способу життя в сім'ї та суспільстві» відбулася 4–5 листопада 2016 року у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького за адресою: м. Львів, вул. Шимзерів, 3А (теоретичний корпус). Організатори конференції — Громадська організація «Рух «Твереза Україна», Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького та Українське лiкарське товариство у Львові.

Організатори та учасники III науково-практичної конференції «Формування тверезого способу життя в сім'ї та суспільстві» занепокоєні розповсюдженням алкоголю серед дітей і молоді, а також загальною алкоголізацією українського суспільства, що вже призвело до погіршення здоров'я теперішніх поколінь і веде до виродження української нації.

Саме залучення дітей до алкоголю — центральна проблема, яку необхідно вирішити.

Вживання алкоголю підлітками та молоддю (причинами чого є широка реклама та доступність алкоголю) тягне за собою низку інших проблем суспільства: побутове пияцтво, алкогольну залежність, нещасні випадки і злочинність, вроджені хвороби та смертність від причин, пов'язаних з вживанням алкоголю, та багато іншого. Особливою загрозою для народу є вроджені хвороби і подальше виродження генофонду нації. За даними ВООЗ, якщо рівень споживання абсолютного алкоголю в країні перевищує 6–8 л на душу населення за рік, то відбуваються незворотні процеси деградації народу.

Учасники

Конференція є всеукраїнською з міжнародною участю. Всього зареєстровано 220 учасників. Крім 138 учасників зі Львова і 35 з Львівської області приїхали і активно брали участь у роботі заходу 47 представників 14 областей України, Києва та Сімферополя (АР Крим).

Загальне число авторів доповідей і публікацій конференції — 37 чоловік (Київ, Львів та Львівська область, Івано-Франківськ, Хмельницький та Хмельницька область, Тернопіль, Харків, Дніпро, Житомир, а також два автори з Республіки Казахстан). Серед них 3 доктори наук, 15 кандидатів наук, викладачі, студенти, курсанти, наукові працівники, громадські діячі, працівник музею, священнослужитель. Збірник матеріалів конференції містить 29 наукових публікацій на 220 сторінках.

Захід відвідали представники наступних установ та організацій:

  • Львівська міська рада, ЛМЦСССДН, Львівська обласна державна адміністрація, департамент охорони здоров'я ЛОДА, Національний університет «Львівська політехніка», ЛНУ ім. Івана Франка, ЛНМУ ім. Данила Галицького, Українське лікарське товариство у Львові, Львівський автомобільно-дорожній коледж, Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну, Міська поліклініка, Обласна клінічна лікарня, Обласний державний наркологічний диспансер, Громадська організація «Академія здоров'я та краси», Громадське об'єднання «Час змін», Твереза УГКЦ (Львів);
  • СЦ СРСССДМ (м. Стрий, Львівська область);
  • Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького;
  • Хмельницький університет управління та права;
  • Харківський національний університет внутрішніх справ;
  • Тернопільський обласний краєзнавчий музей;
  • Громадська організація «Рух «Твереза Україна» (представники не менш ніж з 7 областей);
  • Громадська організація «Твереза Галичина» (представники з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської областей);
  • Громадська організація «Пласт» (Івано-Франківськ);
  • Громадська організація «Твереза Вінниця»;
  • Громадська організація «Тверезий Житомир»;
  • Громадська організація «Тверезі Черкаси»;
  • Громадська організація «Твереза Славутчина» (Хмельницька обл.).

Також були присутні вчителі, медичні та соціальні працівники, представники преси.

Доповіді

У доповіді «Теоретичні основи тверезницької діяльності» Олександр Анатолійович Почекета, кандидат фіз-мат. наук, секретар ГО «Рух «Твереза Україна», виклав теоретичні основи тверезницької діяльності: основоположні принципи тверезницького руху, перелік напрямків тверезницької діяльності, її методи, а також основну тверезницьку термінологію.

У доповіді «Тверезий світогляд — запорука результативності управлінських рішень посадових та службових осіб органів публічної влади» Роман Антонович Галицький, Голова ГО «Рух «Твереза Україна», cлухач магістратури Національної академія державного управління при президентові України, обґрунтував необхідність тверезого світогляду задля досягнення результативності в управлінських рішеннях на посаді державного службовця, а також вказано колосальні втрати України від нестачі управлінців з тверезим світоглядом.

«Алкогольний фактор злочинності в Україні у 1990–2010 роках» (Ярослав Васильович Стасів, магістр, викладач, Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну, Львів) — досліджено, який відсоток складають злочини, скоєні у стані алкогольного сп'яніння в Україні у 1990–2010 рр. Охарактеризовано види злочинів, що найчастіше скоювали особи, перебуваючи у стані алкогольної інтоксикації. Представлено програму скорочення обсягу вживання спиртного для зниження загального рівня криміналізації України, у тому числі злочинності під дією цього наркотика.

«Тверезницька діяльність Ю.Г. Оробця» (Марія Олександрівна Караван, учитель української мови і літератури, ЗОШ I–III ст. №4, Славута, Хмельницька область) — розкривається діяльність викладача мистецтва тверезого життя Юрія Григоровича Оробця в 2014–2015 та 2015–2016 навчальних роках, її значимість та актуальність у формуванні в школярів та дорослих людей моралі тверезості як природної людської цінності.

«Антиалкогольна діяльність ОУН та УПА» (Володимир Володимирович Пукач, завідувач сектору відділу новітньої історії, Тернопільський обласний краєзнавчий музей, Тернопіль) — була висвітлена антиалкогольна діяльність Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії у 1930–1940 рр. на західноукраїнських землях, зокрема антимонопольна акція. Також досліджено методи боротьби із вживанням алкоголю в рядах УПА, впровадження дисциплінарних заходів, пропагандистську роботу збройного підпілля.

«Пропагування тверезого способу життя та реклама алкоголю у законодавстві України» (Олег Ігорович Андрухів, кандидат юридичних наук, доцент, проректор з навчально-виховної роботи, Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького, Івано-Франківськ) — здійснено аналіз чинного українського законодавства з питань пропагування тверезого способу життя та реклами алкоголю. Також проаналізовано міжнародні документи у даній сфері; зазначено, що неналежним чином виконується Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових напоїв», а також суттєво порушується Закон України «Про рекламу» при рекламуванні алкоголю.

Ще одна доповідь Ярослава Васильовича Стасіва «Рух за тверезість у Східній Галичині в 1840–х — 1930–х рр.» розкриває основні етапи руху тверезості в Галичині у середині ХІХ — першій третині ХХ ст. як реакцію представників української інтелігенції на цілеспрямовану алкоголізацію українського населення панівними державами. Проаналізовано три стадії тверезницького руху, а також еволюцію форм та методів боротьби за тверезість.

Доповідь «Українські традиції тверезого способу життя: від Київської Русі до кінця ХІХ ст.» (Ярослав Олегович Закоморний, курсант 3-го курсу, Факультет кримінальної поліції, Харківський національний університет внутрішніх справ, Харків) присвячено ретроспективному огляду українських традицій тверезого способу життя, адже протягом століть українці засуджували пиття алкоголю і пияцтво, віддаючи перевагу тверезості.

Продовжила цю тему доповідь «Ідеї тверезості в давньоукраїнській богословсько-філософській думці (Х–ХІІІ ст.)» (Анатолій Миколайович Вальчук, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук, Хмельницький університет управління та права, Хмельницький), у якій аналізується початок антиалкогольного руху в Київській Русі (X–XIII ст.)

У доповіді «Діти у сім'ях з алкогольною проблемою» Тарас Іванович Сидор, Священнослужитель, координатор Руху «За тверезість життя», Консультативно-просвітницький центр для допомоги залежним від алкоголю та членам їх родин, Стрийська єпархія УГКЦ, Стрий, Львівська область, говорить про дітей, що проживають у сім'ях з алкогольною проблемою. Опитування, проведені Консультативно-просвітницьким центром з допомоги залежним від алкоголю та членам їх родин серед підлітків, свідчать, що 87% з них починають вживати алкоголь з відома батьків (святкування з батьками) у віці 10–12 років. Тобто з рук батьків діти отримують «запрошення» у світ алкоголізму, починаючи з безалкогольного шампанського та інших слабоалкогольних виробів. Проблеми цих дітей зазвичай залишаються поза увагою суспільства. У доповіді розкрито їх духовний світ та підкреслено доцільність духовної і психологічної терапії для таких дітей.

У доповіді «Аморальність вживання алкоголю (за висловлюваннями видатних людей)» (Ольвія Леонідівна Висоцька, асистент, ЛНУ ім. Івана Франка, Львів) розкрито моральний аспект вживання алкоголю за висловлюваннями видатних людей. Обрані висловлювання систематизовано, відповідно до різних аспектів впливу вживання алкоголю на моральність людини.

«Перешкоди на шляху до утвердження тверезого способу життя у сучасних умовах» (Юрій Володимирович Вінтюк, кандидат психологічних наук, доцент, Національний університет «Львівська політехніка», Львів) — досліджено причини розповсюдження вживання алкоголю та низької ефективності заходів із протидії їм у нашій країні в даний час. З'ясовано чинники, що обумовлюють низьку ефективність протиалкогольних заходів.

В останній доповіді конференції «Діяльність осередку Товариства «Відродження» при «Цісарсько-королівській академічній гімназії у Львові» та її філії у 1915–1918 рр.» Юрій Володимирович Вінтюк розповів про результати аналізу тверезницької роботи, що проводилася осередком протиалкогольного і протинікотинового товариства «Відродження», починаючи з 1915 року, за інформацією у звітах закладу.

Обговорення

У секції «Вільний мікрофон» можливість виступити надавалася учасникам заходу, які подали письмову заявку. Така форма роботи викликала неабиякий інтерес серед присутніх та зробила конференцію дійсно близькою до практики: виступаючі за 3–4 хвилини розповідали про власний досвід тверезницької роботи та подавали свої конкретні пропозиції щодо вирішення алкогольної проблеми в Україні. Замість запланованих 30 хвилин «Вільний мікрофон» тривав більше години, виступили всі бажаючі.

На другий день після перегляду документального фільму та кількох відеороликів соціальної реклами відбулося заплановане обговорення та прийняття резолюції конференції. У документі пропонується на державному рівні розпочати формування в суспільстві тверезого способу життя як запоруки здоров’я народу України. Для цього:

  • впровадити викладання основ тверезого способу життя в усіх закладах освіти та розпочати просвітницьку роботу з населенням, відзначати День тверезості та місяць тверезості;
  • внести суттєві зміни до чинного законодавство України з метою покращення регулювання виготовлення, реклами та продажу алкоголю, енергетиків, тютюнових та інших подібних виробів;
  • забезпечити виконання чинного законодавства України щодо притягнення до адміністративної відповідальності за фактом розпивання алкоголю й паління в громадських місцях, продажу алкоголю дітям тощо;
  • особливо корисною є пропозиція розробити та впровадити преференції для тих громадян і працівників, які ведуть тверезий спосіб життя, не палять тютюнових виробів, а отже не завдають клопотів, неприємностей оточуючим і є більш ефективними працівниками на своїх робочих місцях.

Резолюцію конференції направлено Президенту України, Міністру охорони здоров’я, Міністру освіти і науки, Міністру молоді і спорту, голові Верховної Ради України, а також окремим депутатам Верховної Ради України. Збірник матеріалів конференції буде розіслано в провідні бібліотеки та навчальні заклади України.

Цього ж дня (4–5 листопада 2016):

4–5 листопада 2016, Львів: ВІДЕО: Чому ви за тверезість? Частина 1

4–5 листопада 2016, Львів: ВІДЕО: Чому ви за тверезість? Частина 2

4–5 листопада 2016, Львів: ВІДЕО: Тверезість — це...

Місто Львів:

Серпень 2020, Львів: Тверезе весілля Андрія та Христини Бень

19 січня 2020, Львів: Покажемо світу що ми гаряча нація!

26 січня 2019, Львів: Як відпочиває Твереза сім’я

19 січня 2019, Львів: Покажемо світу, що ми гаряча нація!

26–30 листопада 2018, Львів: Про тверезість для львівських ліцеїстів

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

20 серпня 2019, Хмельницький: Лекція у Хмельницькому військовому госпіталі

26 травня 2019, Київ: Заплив «Київ. Шість мостів»

26 березня 2019, Черкаси: В здоровому тілі — здоровий дух