Офіційний сайт руху

Звернення до Мiнiстерства освiти i науки України, Мiнiстерства охорони здоров'я України

2 грудня 2015 року

УКРАЇНА

Оскільки пияцтво, алкогольна залежність, нещасні випадки і злочинність, смертність та багато іншого є наслідками залучення до вживання алкоголю в юному і навіть дитячому віці, Рух «Твереза Україна» звертається до Мiнiстерств освiти i науки та охорони здоров'я України з пропозицією прийняти державну програму профілактики алкоголевживання та утвердження тверезих традицій в Україні.

Вих. №48/2015 вiд 2.12.2015 р. — Мiнiстру освiти i науки України

Вих. №49/2015 вiд 2.12.2015 р. — Мiнiстру охорони здоров'я України

Громадська організація «Рух «Твереза Україна» звертається до Вас з пропозицією налагодження профілактичної роботи серед населення, насамперед дітей та молоді, а також вжиття інших дієвих заходів, спрямованих на суттєве зниження рівня вживання алкоголю у суспільстві. У листі містяться запитання, на які ми просимо надати письмову відповідь згідно з Законом України «Про звернення громадян».

1. Проблема

Вживання алкоголю в Україні протягом багатьох років перевищує катастрофічний рівень і становить 15,6 л абсолютного спирту на душу населення в рік [Зріз алкогольної ситуації в Україні 2013 (дані 2012 року): http://aiwa.dn.ua/hypn/Files/alcohol-situation-2013.pdf]. При цьому значна частина цього алкоголю вживається особами, які не є алкогольно залежними, а отже мають шанс народити здорових дітей і тим самим зробити позитивний внесок до генофонду нації. Немає захисту населення від реклами алкоголю, як наслідок — діти залучаються до вживання алкоголю з віку 11–13 років [Рейтинг стран мира по уровню потребления алкоголя: http://gtmarket.ru/ratings/rating-countries-alcohol-consumption/info].

2. Загроза

Невирішена проблема вживання алкоголю підлітками та молоддю тягне за собою низку інших проблем суспільства: побутове пияцтво, алкогольна залежність, нещасні випадки і злочинність, смертність від причин, пов'язаних з вживанням алкоголю, та багато інших.

Звернення до Мiнiстерства освiти i науки України, Мiнiстерства охорони здоров'я України

Особливою загрозою для народу є спадкові хвороби і виродження генофонду нації: за даними ВООЗ, якщо рівень споживання алкоголю у країні перевищує 6–8 л абсолютного спирту на душу населення в рік, відбуваються незворотні процеси деградації етносу.

3. Шлях вирішення

Щоб захистити здорову частину населення України від вживання алкоголю, зменшити обсяг наслідків вживання алкоголю та зупинити процеси деградації етносу, необхідно знизити рівень вживання алкоголю в Україні до рівня, який не перевищуватиме 6 л абсолютного спирту на душу населення в рік.

4. Пропозиція

Пропонуємо розробити і запровадити комплексну державну програму ефективної профілактики алкоголевживання та утвердження тверезих традицій в Україні, яка буде направлена:

  • по-перше, на суспільство в цілому для формування в суспільній свідомості установок на тверезість як норму життя. Основна цільова аудиторія — діти, підлітки та молодь;
  • по-друге, на осіб (підлітків та молодь), які ще не вирішили, починати чи не починати вживати алкоголь;
  • по-третє, на осіб, які розпочали епізодично вживати алкоголь (але ще не відносяться до п'яниць чи алкозалежних) і бажають повернути собі тверезість.

Таким чином, головною метою програми повинно стати збереження тверезницьких переконань у людей, які не відносяться до алкозалежних, а отже — зниження рівня вживання алкоголю найблагополучнішою з точки зору здоров'я та відтворення населення половиною суспільства (що суттєво вплине на загальний показник рівня вживання алкоголю в Україні у літрах абсолютного спирту на душу населення в рік) і, як наслідок, скорочення втрат суспільства від усіх лих, пов'язаних з вживанням алкоголю.

5. Завдання програми

  1. Формування в суспільній свідомості такої цінності як тверезість протягом всього життя.
  2. Збереження природної тверезості дітей, підлітків та молоді.
  3. Захист дітей, підлітків та молоді від пропаганди (реклами) самого факту вживання алкоголю у будь-яких виробах і дозах.
  4. Створення ефективних програм повернення до тверезого способу життя всіх бажаючих.

6. Про Рух «Твереза Україна» та нашу діяльність

З 2007 року ми займаємося просвітницькою діяльністю на тему тверезого способу життя серед громадян України. Зокрема, ми доводимо до відома українців інформацію про тверезість та усе, що їй сприяє чи перешкоджає, за допомогою сайту www.tvereza.іnfo та друкованих видань (див. www.tvereza.іnfo/kp), а також проводимо всеукраїнський літературний конкурс «Ми за тверезе життя!» для школярів та всіх бажаючих (www.tvereza.іnfo/konkurs).

Крім того, активісти нашої організації у різних містах України проводять лекції-бесіди та уроки тверезості для дітей і молоді, метою яких є:

  • надання інформації про тверезість як природний стан людини;
  • надання достовірної інформації про алкогольні вироби та наслідки їх вживання, особливо в молодому віці;
  • мотивація вести тверезий спосіб життя.

Під час проведення таких заходів слухачі часто просять підтвердження того факту, що етиловий спирт (що входить до складу всіх без винятку алкогольних та слабоалкогольних виробів) є наркотиком і токсичною речовиною, тобто отрутою.

7. Ми спираємося на фундаментальні факти

Факт

Джерело

«Спирт етиловий ректифікований — токсична речовина наркотичного характеру дії, за ступенем дії на організм людини належить до четвертого класу небезпечних речовин».

Державний стандарт України — ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови», Держспоживстандарт України, Київ, 2004 р., видання офіційне, розроблений УкрНДІспиртбіопрод, затверджений з наданням чинності наказом Держспоживстандарту України від 14.10.2003 р. №155, пункт 5.1.1, сторінка 6.

«На організм людини етиловий спирт чинить наркотичну і токсичну дію, викликаючи спочатку збудження, а потім пригнічення центральної нервової системи. Систематичне вживання спиртних напоїв призводить до порушення найважливіших функцій організму і тяжкого ураження всіх органів і тканин, спричинюючи органічні захворювання нервової, серцево-судинної і травної систем, веде до моральної і психічної деградації особи».

Медична енциклопедія, НАМН України, Київ, ВЦ «Просвіта», 2012 р., видання третє, доповнене, авт. П.І.Червяк, с. 369, стаття «Етиловий спирт».

«Етиловий спирт — наркотик, діє збудливо на організм».

Українська радянська енциклопедія, Київ, УРЕ, 1974 р., видання друге, за ред. М.П.Бажана, том 4, с. 63, стаття «Етиловий спирт».

8. Запитання

Просимо Міністерство освіти і науки України, Міністерство охорони здоров'я України дати відповіді на наступні запитання:

  1. Чи готове Міністерство (і у який термін) ініціювати розробку і впровадження програми профілактики алкоголевживання та утвердження тверезих традицій?
  2. Чи готове Міністерство ініціювати включення алкоголю до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №770 від 6 травня 2000 р.?
  3. Чи існує каталог наукових праць і нормативних документів, які підтверджують токсичні, наркотичні властивості алкоголю, а також те, що він викликає мутації (негативні зміни на клітинному, генетичному рівні), і на які Міністерство може рекомендувати спиратися у роз'яснювальній профілактичній роботі? Якщо так, просимо дати перелік відповідних праць і документів.
  4. Чи визнає Міністерство правовий статус ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови», а саме — чи зобов'язані педагоги, медичні працівники, та науковці дотримуватись визначення хімічної речовини «спирт етиловий», яке наведено в пункті 5.1.1 ДСТУ 4221:2003, зокрема у публікаціях в пресі, виступах на телебаченні та радіо?
  5. З огляду на факти поширення у пресі пропаганди вживання алкоголю від імені науковців та лікарів (наприклад: газета «Червоний Гірник» №33, 2010 р., стаття лікаря-нарколога вищої кваліфікації О.Підкоритова «Головне, щоб пиятика не стала буденною»; газета «Експрес», №66 від 03–10.09.2015 р., стаття Л.Пецух «А ви казали „не пий“...») просимо дати оцінку цьому явищу з точок зору науки та професійної моралі педагога, лікаря, вченого — для публікації цієї оцінки в ЗМІ.

Електронна адреса для копії письмової відповіді: e-mail

УКРАЇНА:

22–24 липня 2019, УКРАЇНА: «Тверезе Військо» у Чернівцях та Хмельницькій області

7 квітня 2019, УКРАЇНА: Завершився прийом робіт на Літературний конкурс «Ми за тверезе життя!»

16 грудня 2018, УКРАЇНА: ВІДЕО: Дим – невидимий вбивця

2 вересня 2018, УКРАЇНА: Опубліковано твори переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

21 травня 2018, УКРАЇНА: Оголошено переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

Можливо, Вас також зацікавить:

21 січня 2020, Надвірна, Івано-Франківська область: Основи здоров’я українського війська

21 серпня 2019, Кам'янець-Подільський, Хмельницька область: Зустріч у Кам'янці-Подільському

20 серпня 2019, Хмельницький: Лекція у Хмельницькому військовому госпіталі

17–18 липня 2019, Мукачеве, Закарпатська область: Проект «Тверезе Військо» у Закарпатті

26 березня 2019, Черкаси: В здоровому тілі — здоровий дух