Офіційний сайт руху

Міський голова Рівного сприяє агресивній рекламі алкоголю

8 червня 2014 року

Рівне

Так звані «свята» пива до 2009 року, залучення дітей до масової реклами горілки на святкуванні Дні міста у 2010 році, продаж 35-градусної горілки ТМ «Цілющий» у мережі тютюнових кіосків минулого року цьогоріч, 8 червня, у Рівному вирішили продовжити масованою рекламою іншого виду алкоголю — вина — на Фестивалі сиру і вина.

Беріть приклад з мами, дітки...

...і з мера!

Вуличний конкурс з алкопризами

Організатор Ірена Слута незадоволена

присутністю інформації за тверезість

10 червня. Дітей спокушають до вживання алкогольного наркотика

Алкоголь розливають у наметі

Зрозумій...

За тверезість!
Фото: Тарас Владичук, Сергій Ковальчук

Так звані «свята» пива до 2009 року, залучення дітей до масової реклами горілки на святкуванні Дні міста у 2010 році, продаж 35-градусної горілки ТМ «Цілющий» у мережі тютюнових кіосків минулого року — цьогоріч, 8 червня, у Рівному вирішили продовжити масованою рекламою іншого виду алкоголю — вина — на Фестивалі сиру і вина.

Складається враження, що наше місто стало надійним прихистком для людей, які професійно і, звичайно, з неабияким матеріальним зиском займаються рекламою і продажем різноманітного алкоголю. Як правило, їхні зусилля спрямовані на молодь і навіть дітей.

Тому на свято Трійці громадські активісти Рівного провели акцію, спрямовану проти реклами вина і залучення людей до вживання алкоголю під виглядом «фестивалю сиру і вина».

Напередодні рівненські тверезники, Рівненське православне молодіжне Свято-Софіївське братство, пластуни, Рівненський прес-клуб, всього більше десятка громадських організацій, Рівненський деканат УГКЦ, Рівненсько-Острозька єпархія УПЦ звернулися до міського голови Рівного В. Хомка та депутатів Рівнеради з проханням забезпечити дотримання положення про проведення масових заходів, яке затверджене Рівненським міськвиконкомом. Це положення забороняє рекламу, продаж, дегустацію алкоголю під час масових заходів на території Рівного. Окрім того, українське законодавство не дозволяє розпивання алкогольних виробів у громадських місцях.

Також були звернення до депутатів обласної ради від міста Рівного Г. Кульчинської і О. Бучинського, народних депутатів України О. Осуховського та М. Кучерука. Керівництво владних партій просили через своїх представників в органах влади завадити рекламі алкоголю у центрі міста. Шкода, що очолюючи обласну адміністрацію, прокуратуру і міліцію, ці партії не спромоглися чи не захотіли цього зробити.

Відповідей від міського голови та депутатів активісти не отримали. Натомість відбулася масштабна рекламна акція винного супермаркету у центрі Рівного за участю дітей (їх приваблювали дитячими заходами) та молоді, якій, як і дорослим, безкоштовно наливали вино з поставлених на вулиці наметів. Доводилося спостерігати, як деякі знайомі протягом трьох годин ходили довкола тих наметів і заправлялися винцем. Відвідав незаконні «розливайки» і міський голова В. Хомко, щоб також перехилити скляночку.

«Зрозумій, твоя країна помирає!» — з таким банером на власному наметі, а також іконою Трійці Рубльова та листівками, що закликають жити тверезо, вийшли небайдужі громадяни, щоб звернути увагу до трагедії нашого народу, ім'я якому — деградація і смерть від алкоголю. Активісти зустрілися з досить брутальним ставленням до себе з боку організаторів, які хотіли за допомогою міліції завадити тверезницькій акції. Їм цього зробити не вдалося. Натомість з ініціативи тверезників вдалося припинити проведення вуличного конкурсу з призами у вигляді спиртного.

Наразі не можна заборонити людям вживати спиртні вироби, але треба заборонити агресивну рекламу і зменшити доступність алкоголю. Дати людям здорову альтернативу. Тим більше не можна мовчати, коли так брутально порушуються закони і рішення органів місцевого самоврядування ще й за участі міського голови.

Наводимо порушення чинного законодавства, допущені при погодженні та проведенні заходу:

  1. п.8 Положення про проведення масових заходів у м. Рівному. «Погодження масових заходів не надається за таких умов: — якщо проведення масових заходів спрямоване на рекламу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пива або їх торгових марок з публічним споживанням (дегустацією тощо) або без такого, за винятком місцевого виробника пива»;
  2. ст.178 Кодексу України про адміністративні правопорушення. «Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»;
  3. ст. 22 Закону України про рекламу. «Частина 2. Реклама алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, забороняється: засобами зовнішньої реклами».
  4. Стаття 15-2 Закону України Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. «На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити споживання пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та куріння тютюнових виробів».

Напрошується висновок, що керівництво нашого міста настільки недалекоглядне, що не розуміє трагізму наслідків таких «свят». Чи нещасне дитинство, зруйновані сім'ї, втрачені життя і душі наших братів і сестер ставляться в ніщо перед можливістю отримати зиск?

Схоже, що мер Рівного замість того, щоб будувати «Європу» у нас в місті, з головою залишився у «совковій» авторитарній Україні. У німецькому Мюнхені, наприклад, подібні заходи проводяться на закритій території з обмеженням доступу неповнолітнім.

Міський голова проігнорував прохання громадських організацій і церкви запропонувати організаторам, як це зробили у Львові, замість «Фестивалю сиру і вина» провести насправді гастрономічне свято — «Фестиваль сиру і бринзи». У листопаді 2009 року Володимир Хомко публічно заявив, що взагалі готовий відмовитися від вживання алкоголю «хоч завтра», якщо за ним піде хоч 100 чоловік. На жаль, він не лише не виконав свою обіцянку, але й не захищає доручене йому місто від агресивної реклами алкоголю.

Україна належить до п'ятірки країн світу з найгіршою ситуацією щодо обсягу і наслідків вживання алкоголю. Маємо сумнозвісне лідерство з дитячого алкоголізму. Відбувається алкогольний геноцид українського народу.

Ні в якому разі не можна допускати потрапляння на такі заходи дітей та молоді. Адже алкоголізація людини починається з прикладів позитивного ставлення до алкоголю. Чим таких прикладів більше, тим менше шансів у молодої людини не спокуситися алкогольним дурманом.

Твереза громадськість сподівається, що влада на законодавчому рівні сприятиме тверезницьким ініціативам, зокрема, підтримає законопроект 2062, який передбачає обмеження доступу населення до алкоголю.

Та найголовніше — треба починати з себе: повністю відмовитися від вживання алкоголю. Давайте не робити такого, від чого спокушаються інші.

Прес-центр громадського руху «Твереза Рівненщина»

Звернення, надіслані до різних інстанцій:

Від Рівненського обласного відділення руху «Твереза Україна»:

Скачати DOC

Від громадських та релігійних організацій:

Скачати PDF

Цього ж дня (8 червня 2014):

8 червня 2014, Вінниця: Тверезе життя на велопрогулянках

Місто Рівне:

12 вересня 2016, Рівне: ВІДЕО: Скандальний магазин на Північному: подробиці «спецоперації» активістів

Квітень 2015, Рівне: Сто уроків тверезості

14 грудня 2014, Рівне: У Рівному православні християни відмовляються від алкоголю

25 лютого 2014, Рівне: У Рівному обмежили продаж алкоголю

Жовтень 2013, Рівне: «Цілющо»-пивна корупція, або кому вигідно, щоб українці наркотик вважали харчовим продуктом?

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

Серпень 2020, Львів: Тверезе весілля Андрія та Христини Бень

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

22 січня 2020, Білі Ослави, Івано-Франківська область: Що таке тверезість: урок у Білоославській школі

21 січня 2020, Чорний Потік, Івано-Франківська область: Урок «Що таке тверезість і навіщо вона потрібна»