Офіційний сайт руху

«Пласт» і «Твереза Україна» приречені на співпрацю

20 червня 2013 року

Ясень, Івано-Франківська область

Національна скаутська організація України «Пласт» і Всеукраїнський громадський рух «Твереза Україна» приречені на співпрацю, — вважають заступник голови Секретаріату Всеукраїнського громадського руху «Твереза Україна» Сергій Одарченко, станичний станиці Здолбунів старший пластун Юрій Шадий.

Пласт відвідує Хрест тверезості

Національна скаутська організація України «Пласт» і Всеукраїнський громадський рух «Твереза Україна» приречені на співпрацю.

Як кажуть самі члени Національної скаутської організації України «Пласт» (далі пластуни), Пласт — це велика гра. Гра, яку розпочинають з дитинства і грають все життя. В Пласті діти через гру пізнають світ, здобувають лідерські якості, необхідні навички і вміння, стають упевненими в собі. Тут вони глибше пізнають історію, традиції і звичаї свого народу, виховуються на християнських та патріотичних цінностях. Одним із головних завдань організації є виховання майбутніх провідників українського суспільства. Перебування у Пласті передбачає утримання від уживання алкоголю і тютюну.

Мабуть, саме тому все частішими стають випадки співпраці між активістами Всеукраїнського громадського руху «Твереза Україна» і українськими скаутами. Так, зокрема, на Рівненщині тверезники у якості інструкторів допомагають виховувати пластове юнацтво на засадах здорового тверезого способу життя та утверджуватися у тверезості дорослим пластунам. Ті, в свою чергу, все активніше підтримують різноманітні ініціативи та заходи Тверезої України. Збирають підписи за винесення торгівлі алкоголем і тютюном за межі населених пунктів, беруть участь у громадських акціях, спрямованих на підтримку органами місцевого самоврядування тверезницьких законопроектів.

Одним із прикладів співпраці є відвідання 20 червня 2013 року учасниками окружного новацького екологічного пластового табору «Дивокрай» унікального Хреста Тверезости у с. Ясень Рожнятівського району, що на Івано-Франківщині. Чавунний хрест було встановлено у далекому 1874 році, як сповіщає місцева легенда, на згадку про неординарну подію. Сільські жінки спалили корчму, у якій їхні чоловіки пропивали тяжко зароблені сплавом лісу гроші.

За радянських часів Хрест Тверезости намагалися знищити, але завдяки Божій волі і людській небайдужості за часів незалежності його було відновлено та встановлено на попередньому місці.

Півсотні 8-11-річних хлопців і дівчат зі своїми виховниками здійснили пішу мандрівку до Хреста Тверезости, ознайомилися з рідкісною пам'яткою церковно-громадського тверезницького руху України ХІХ ст. Від власниці подвір'я, де встановлено хрест, старенької бабусі Насті почули розповідь про причини встановлення хреста та його історію.

На хресті написано, що це зброя проти диявола. То ж усі помолилися за звільнення українців від диявольської пристрасті до алкоголю, отримали благословення бабусі Насті, пофотографувалися на пам'ять та, весело облившись водою, під спекотним сонцем помандрували далі.

Заступник голови Секретаріату
Всеукраїнського громадського руху «Твереза Україна»
Сергій Одарченко,

станичний станиці Здолбунів
старший пластун Юрій Шадий

P.S. На VIII Всеукраїнському з'їзді тверезницького руху, який закінчив свою роботу 20 липня 2013 року, було прийняте рішення рекомендувати місцевим організаціям руху «Твереза Україна» розпочати процес налагодження співпраці з місцевими осередками Пласту.

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

22 січня 2020, Білі Ослави, Івано-Франківська область: Що таке тверезість: урок у Білоославській школі

21 січня 2020, Чорний Потік, Івано-Франківська область: Урок «Що таке тверезість і навіщо вона потрібна»

21 січня 2020, Надвірна, Івано-Франківська область: Основи здоров’я українського війська