Офіційний сайт руху

ВИтверезники повертаються

8–9 березня 2013 року

Залісся, Рівненська область

Пласт: навчання інструкторів здорового способу життя «ВИтверезник».

8–9 березня 2013 року в селі Залісся Здолбунівського району Рівненської області зусиллями станиці «Здолбунів» і благодійної місії «Православне Діло» було проведено всеукраїнський пластовий вишкіл інструкторів здорового способу життя «ВИтверезник». У ньому взяли участь пластуни з Києва, Житомира, Вінниці, Галича, Рівного та Здовбиці, Здолбунівського району.

Люди старшого покоління пам'ятають, як у часи СРСР у кожному місті та містечку були витверезники. Хильнув оковитої, потрапив на очі міліції чи дружинників — і тобі гарантований холодний душ та набір специфічних послуг у казенному домі.

У пострадянську добу витверезники були закриті, а проблем з вживанням алкоголю та його наслідками в Україні не зменшилось, а збільшилось. Чим більше вживалося абсолютного алкоголю (спирту) на людину за рік, тим меншою була тривалість життя. Дивіться графік: ліва шкала — тривалість життя (років), права — вживання алкоголю населенням (л. абсолютного спирту на людину за рік).

Зараз майже у кожній українській родині є проблеми з наслідками вживання алкоголю. Ті, хто його виробляє і продає, зацікавлені в отриманні надприбутків. І їм байдуже, що буде з нами і з нашими дітьми.

Пластуни і активісти «Тверезої України» вирішили відродити витверезники, але іншого штибу (Ви — тверезники!). Це — навчання молодих людей жити тверезо, показувати позитивний приклад.

ВИтверезники повертаються

Ще в 1997 році доктор медичних наук, професор зі Львова Григорій Івашкевич писав: «Можна тільки подивуватися тій байдужості, з якою ставиться сучасна інтелігенція до вкрай важливої і надзвичайно складної проблеми деалкоголізації населення України... На часі подивуватися і політикам, які зовсім не думають ось про що: можна вибороти для себе Українську державу, в якій усі провідні галузі очолюватимуть... іноземці, бо здеградоване власне населення просто буде нездатне до плідної творчої праці.

Сьогодні наше спільне завдання полягає в тому, аби зменшити «критичну масу» питущих до розмірів, при яких вона почне самостійно зменшуватися, щоб відвадити від алкоголю молодь.

І якщо ми самі про такі заходи не думаємо, то ті, хто вже хоч завтра готовий очолити «самостійну» Україну, дуже пильно слідкують за тим, аби наша молодь не стала безалкогольною, а пила, пила, пила. Отже — деградувала...»

Як видно з теперішніх реалій, до слів справжніх професорів та інтелігентів мало дослухалися. Тепер українська шкільна молодь вживає алкоголю найбільше у світі.

Свідомість більшості українців, на жаль, алкоголізована. Проте, невелика частина людей, що належить до тверезницького руху, працює, аби достукатися до сердець співвітчизників. Національна Скаутська Організація України «ПЛАСТ», що має сторічний досвід роботи з молоддю та тверезницькі традиції, може стати опорою в цій важливій боротьбі.

Юрій Шадий, станичний станиці «Здолбунів», комендант вишколу та його організатор: «Завдання вишколу — підготувати інструкторів здорового способу життя для всіх рівнів пластових вишколів. Йдеться перш за все про профілактику вживання алкоголю, а також тютюну. Проблема полягає у тому, що значна кількість членів організації з досягненням юнацького віку через брак правдивої інформації не може витримати тиску алкоголізованого оточення. Молоді люди залучаються до вживання алкоголю, що є прямим порушенням статуту організації, і змушені полишати пластування. Дехто залишається в організації, таємно порушуючи пластові правила.

Це другий такий вишкіл. І ми сподіваємося, що згодом в кожній станиці буде два, три інструктори зі здорового способу життя. В перспективі хочемо створити тверезницьку референтуру при всеукраїнській пластовій організації, яка б займалася координацією тверезницької праці, виробленням методик роботи та поширенням тверезницьких ідей у Пласті та суспільстві загалом.

Рівень зголошень на вишкіл не був високим, проте географія учасників була ширшою порівняно з попереднім роком. До фінансування заходу долучився найбільший пластовий курінь «Орден залізної остроги», який бере найактивнішу участь у тверезницькій роботі в Пласті.»

Сергій Одарченко, координатор громадського руху «Твереза Україна» на Рівненщині, інструктор вишколу: «На вишколі читалися лекції про особливості програмування дітей та молоді на вживання алкоголю та тютюну, демонструвалися фільми та ролики профілактичного змісту, викривалася ідея «помірного» та «культурного» вживання алкоголю.

Тверезницький рух, співпрацюючи з Пластом, який налічує 5500 членів, має можливість підсилити свою роботу на всеукраїнському рівні, адже українські скаути в більшості своїй є дійсними тверезниками. Це дуже важливо, тому що інших великих громадських організації з такою традицією просто немає.

Треба сказати, що більшість можновладців різного рівня, громадських активістів, інтелігенції та духовенства не розуміють всієї небезпеки і трагічності ситуації, яка склалася. Тому природно, що люди близькі за світоглядом, об'єднуються та підтримують один одного.

Зараз ми працюємо над тим, щоб провести подібну роботу з вихованцями православних семінарій, духовенством та парафіяльним активом. Шукаємо всілякої можливості для активної праці подібно до наших попередників з тверезницьких рухів в Україні кінця XIX — першої половини XX століття.»

Розуміючи всю важливість громадської праці, ми також не повинні забувати про особистий вибір та особистий приклад. Від наслідків вживання тютюну і алкоголю вмирають люди, руйнуються сім'ї, стає все більше трагедій на дорогах, поповнюються кримінальні зведення. Кожен, кому болить від цього серце, повинен зробити вибір на користь абсолютної тверезості.

Священик Віталій Поровчук,
пластун сеньйор прихильник

Цього ж дня (8–9 березня 2013):

8 березня 2013, Кіровоград: У Кіровограді відбулася пробіжка за тверезість

8 березня 2013, Черкаси: Твереза хода пройшла на ура!

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі

17 грудня 2019, , Черкаська область: Урок тверезості в селі Подільське Черкаської області