Офіційний сайт руху

У Львові заборонили продаж алкоголю

15 грудня 2011 року

Львів

15 грудня 2011 року на сесії Львівської міської ради прийнято ухвалу «Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом (окрім безалкогольного) на території м. Львова».

Як зазначила директор департаменту економічної політики Ірина Кулинич, підставою такого проекту ухвали стали численні звернення громадських організацій, церков, освітянських установ:

«Про обмеження роздрібної торгівлі алкоголем та слабоалкогольними «напоями» на території міста Львова були звернення від релігійних, громадських організацій, освітніх установ, правоохоронних органів. Таких поступило 117 звернень. Це і від Львівської єпархії УГКЦ, Львівської єпархії УПЦ. Враховуючи звернення університетів Львівської політехніки та університету імені Івана Франка, від загальноосвітніх установ, від установ охорони здоров'я, також враховуючи обстеження в 159 місцях продажу алкоголю в нічний час, 88 — МАФів, а це — 64%, пропонується обмежити продаж алкоголю та слабоалкогольних «напоїв». Також беручи до уваги статистику, яка є у Львові, а це — 300 злочинів скоєно у стані алкогольного сп'яніння, що на 50% більше, ніж у минулому році, 159 злочинів скоєно неповнолітніми; беручи до уваги, що алкоголем отруїлося 33 людини, 40% школярів вживають алкогольні «напої» з 10 років».

Прийняття цієї ухвали зробить ще один крок для збереження здоров'я народу від спокуси вживання алкоголю.

На сесії Львівської міської ради міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що розмовляв із головою Антимонопольного комітету України щодо ухвали про заборону продажу алкоголю та слабоалкогольних «напоїв» у МАФах, яку розглядали у сесійній залі міської ради Львова:

«Я мав телефонну розмову із головою антимонопольного комітету і він хоче вивчити цю ухвалу, яку ми сьогодні розглядаємо, щоб вона стала потім базовою для всіх українських міст. Щоб ми почали зі Львова і пішли по всій України і мали можливість вберегти своє здоров'я».

Як зазначив того ж дня міський голова Андрій Садовий, прийняття цієї ухвали зробить громаду сильнішою:

«Головне — це початок, важливо прийняти сьогодні цю ухвалу. Наступний крок — провести серйозну роботу з магазинами, супермаркетами, які одночасно продають і алкоголь, і продукти харчування. Ця пропозиція буде проговорюватися. У інших країнах такі заборони є і вони дають позитивний результат.

Це дуже складне питання. Буде великий опір, спротив. Але громада стане сильнішою».

За матеріалами офіційного порталу Львівської міської ради