Офіційний сайт руху

Міжнародна тверезницька конференція «Психолого-педагогічні аспекти тверезого і здорового способу життя»

10 квітня 2011 року

Нижнєкамськ

9–10 квітня 2011 року в м. Нижньокамську (Російська Федерація, Татарстан) на базі державного автономного освітнього закладу професійної освіти «Нижньокамський політехнічний коледж імені Є.Н. Корольова» за підтримки Управління у справах молоді та спорту Виконавчого комітету Нижньокамського муніципального району та муніципального бюджетного закладу «Центр підліткових клубів» відбулася Міжнародна конференція тверезницька «Психолого-педагогічні аспекти тверезого і здорового способу життя».

Редакція газети «Тверезий Погляд» взяла інтерв'ю у організатора конференції — Коновалова Сергія Володимировича — педагога-психолога підліткового клубу «Аметист», президента громадської організації «Нижньокамський Оптималіст», керівника Всеросійської громадської організації «Союз боротьби за народну тверезість» в Приволзькому федеральному окрузі.

Нижньокамськ

— Сергій Володимирович, де пройшла конференція?

— Захід проходив у Політехнічному коледжі імені Є.Н. Корольова. Євген Никифорович Корольов — це один з провідних будівельників нашого міста, герой соціалістичної праці, керівник організації «Татэнергострой», багато років її очолював. Поблизу коледжу стоїть пам'ятник, навчальний заклад носить його ім'я. Це один з середньо-професійних навчальних закладів м. Нижнєкамська. Обраний він був тому, що директор пішов на компроміс з нами і сам був зацікавлений, щоб саме в цьому коледжі пройшла конференція. У ньому не перший рік ведеться профілактична тверезницька діяльність.

У проведенні конференції нам допомагали всі — і студенти, і викладачі. Студенти організували в музеї Є.Н. Корольова екскурсію трьома мовами: російською, татарською та англійською. Коледж навчає будівельним спеціальностям, тому при вході було виставлено безліч красивих макетів — мечеті та інших будівель. Зі свого боку ми організували виставку «Нижньокамського Оптималіста» — привезли щити, банери, портрети Федора Григоровича Углова, Геннадія Андрійовича Шичко, Юрія Володимировича Морозова.

Нижньокамськ

— Багато було учасників?

— Відкриття конференції відбулося о 10 годині ранку, а реєстрація учасників розпочалася з 8 години. Зареєструвалося 158 осіб, причетних до тверезницької діяльністі, решта — це студенти коледжу, багато з них залишилися в перший день до кінця заходу. Початок був дуже вражаючим. Урочисте відкриття проведено з залученням студентів педагогічного та політехнічного коледжів. Дівчата в національних сукнях показали в танці, як відбувається зустріч гостей. Звучали татарські і російські пісні, соло на саксофоні, соло на скрипці.

Спочатку слово було надано заступнику голови міста Китанову Р.Л., який очолює патріотичну роботу. У нас в місті побудували великий патріотичний центр, один з найбільших в Татарстані і Росії, він приїхав туди і виступив у нас. Потім слово дали мені. Я розповів про те, що відбувається, що конференція буде обґрунтовувати з наукової точки зору тверезницький рух. І треба сказати, що багато доповідей дійсно носили науковий характер.

В.Г.Жданов. Нижньокамськ

— Відомо, що й професор Жданов прийняв участь?

— Так, далі слідувала доповідь Жданова Володимира Георгійовича, його, думаю представляти не потрібно, достатньо нагадати, що він очолює Всеросійську громадську організацію «Союз боротьби за народну тверезість». Володимир Георгійович розповідав про ситуацію в Росії, його доповідь мною була названа «Від російського хреста до алко-наркоконвейера». Подано фактичну оцінку ситуації в нашій країні, приклади знищення народу дуже серйозні — це корупція, алкогольна мафія та інші. Доповідь дуже сподобалася залу. Виступ Жданова тривав більше години і пройшов, що називається, «на ура!». Серед слухачів були депутати нижньокамського муніципального району — керівник поселення «Червоний Ключ», керівник села «Афанасово», депутат, голова постійної комісії з соціальної політики Н.Ф. Буханова. Вона очолює корекційний центр «Надія».

Нижньокамськ

— Розкажіть про свій виступ.

— Доповідь моя носить назву «Тверезе суспільство як основа формування здорових поколінь», розроблена спільно з Метєлєвим Михайлом Олександровичем, керівником кіровської міської організації, заступником керівника Всеросійської громадської організації «Союз боротьби за народну тверезість» в Приволзькому федеральному окрузі, дійсним членом Міжнародної академії тверезості. Основні питання стосувалися тверезого суспільства — що таке «тверезе суспільство»? Логічна і послідовна відповідь дає ряд тез з обґрунтування руху тверезницького союзу боротьби, про те, що життя — це рух, боротьба як процес є його різновидом, боротьба як форма життя має сенс, якщо є за що боротися.

Останнім часом людям доводиться боротися за свої права, за право бути вільними, наприклад. Особливо це відноситься до Росії і до росіян. Ми, соратники по «Оптималисту», «СБНТ» постійно і привселюдно заявляємо, що йде війна на винищення населення, але ми зрозуміли це і почали чинити опір. Той чоловік, який не розуміє, що відбувається, сам себе знищує. У людей поки немає тверезого світогляду, адже тільки тверезий, чий мозок не задурманений ніякими наркотичними речовинами, може по-справжньому тверезо мислити, приймати розумні рішення і діяти. Ми повинні усвідомити, що тверезість є необхідністю для кожної людини. Тверезість — усвідомлена необхідність. Таким чином, тверезість — це і є свобода — свобода вибору, свобода прийняття рішень, високої міри розуміння процесів і явищ, що відбуваються навколо. Тверезість — це і величезна міра відповідальності. Боротьба за тверезість — це боротьба за свободу. Тверезе суспільство — вільне суспільство.

За результатами роботи конференції було прийнято резолюцію.

В.Г.Жданов. Нижньокамськ

— Як йде процес роботи в організації «Нижньокамський Оптималіст»?

— Протягом 23 років ми займаємося отверезненням та оздоровленням. Проведено понад 300 спеціалізованих курсів за методом руського радянського вченого, психофізіолога Г.А. Шичка. Курси пройшли понад 10 000 осіб, отримали знання та вміння тверезого здорового способу життя. Понад 100 сімей, які пройшли курси, ведуть ЗСЖ, будучи живим прикладом саморозвитку і самовдосконалення, розширюють тверезницький світогляд у своєму оточенні.

Поєднуючи кадровий ресурс Міжнародної академії тверезості з державною структурою, важливо сформувати легітимний освітній центр, який виконує державне замовлення з випуску фахівців профільної спрямованості, тобто самим ростити фахівців, людей з вищою освітою, давати їм тверезницькі знання.

Наша організація бере активну участь у загальноросійському русі, бере участь у різних з'їздах, конференціях та інших заходах. Зокрема, в 2008 році пройшов з'їзд, в 2009 році взяли участь у міжнародному семінарі в Севастополі, в 2010 році пройшов великий семінар Міжнародної академії тверезості у нас, в Нижньокамську. Глава нижньокамського району схвалив дану подію, понад 300 фахівців отримали сертифікати. В кінці 2010 року відбулося стажування керівника, тобто мене, в США, штат Північна Кароліна, за програмою ЗСЖ. Проект розроблений в рамках обміну спеціалістами з метою співпраці. Досвід обміну поповнив мою скарбничку знань. Щорічно відвідуємо школи-зльоти тверезників на озері Єланчик — кузню тверезницьких кадрів. У 2011 році провели ось цю потужну конференцію. Вона, перша такого рівня, була дуже необхідна і достатня, щоб дати зрозуміти, що ми є, ми науково мислимо.

Розглядаючи роботу на загальноросійському рівні та рівні республіки, хотілося б відзначити проведення тверезницьких десантів в такі міста: Воткінськ, Сарапул, Алнаши, Іжевськ, Кіров, Уфа, Набережні Челни, Заїнськ, Альметьєвськ, Леніногорськ. Беремо участь у конференціях, брифінгах, круглих столах. Зокрема, нещодавно, 31 березня, у форумі громадської палати «Удосконалення заходів взаємодії органів державної влади і громадських організацій республіки Татарстан з питань протидії вживання психоактивних речовин».

На форумі було багато тверезників. Ми показали, що ми є: понад 70% учасників — люди, що підтримують тверезість.

Нижньокамськ

Нижньокамськ

Звичайно, основна кропітка робота проводиться у своєму місті. Беремо участь у міських культурно-масових заходах, намагаємося завжди виставляти банери, роздаємо літературу, розповідаємо про свою роботу, проводимо конкурси. Стоїмо зазвичай у вигляді намету, роздаємо диски з проектом «Спільна справа», інші матеріали профілактичного характеру, брошури, наприклад. Є більше 10 різних брошур, випущених в рамках різних проектів, книга є чудова професора Карпова «Здрастуйте, якщо хочете». Кожну середу — клубний день, щомісяця проводяться курси з позбавлення від шкідливих звичок, 1 раз в квартал проводимо курси з природного відновлення зору, робота в мережі інтернет ведеться. Йде розробка проектів, програм. В роботі 2 проекти: 1-й проект — експериментальний майданчик по роботі з дітьми, що проживають в районі підліткового клубу, 2-й соціально значущий проект — цікава інтерактивна гра з елементами дозору, з елементами згуртування, командоутворення. У ній беруть участь школярі, студенти коледжу, Інситуту економіки управління і права (ІЕУіП). Фінансування, правда, на ці проекти мізерне, складно провести в повній мірі, задіюючи великий обсяг учасників, але будемо залучати спонсорів.

Я є педагогом-психологом, незабаром буде підвищення кваліфікації — атестація на вищу категорію. На початку квітня мені присвоєно професорську посаду в Міжнародної академії тверезості. Буду створювати і розвивати в Татарстані базу тверезості. При ІЕУіП є лабораторія, проводимо дослідження спільно з Казанською медичною академією, наші студенти, оптималісти, проводять анкетування і тестування студентів, скоро захищають дипломи, будемо створювати свою кафедру. Тобто вже з наукової точки зору будемо виходити в трудові колективи, щоб нас знали, що ми громадські працівники, які знають проблему не на словах, а на ділі.

Яку підтримку ми шукаємо? Важливо, щоб була підтримка фінансова — волонтери щоб призи отримували, канцтовари, орг.техніка, гроші на відрядження. Це важливо для організації.

  Сергій Володимирович! Дозвольте подякувати вам за змістовну бесіду про конференцію та роботу клубу і побажати подальших успіхів у нашій з Вами нелегкій справі!

Розмовляв головний редактор газети «Тверезий Погляд» Новіков А. Л.
м. Набережні Челни.

Афіша конференції (російською мовою): Скачати DOC

Прес-реліз конференції (російською мовою): Скачати DOC

Резолюція конференції (російською мовою): Скачати DOC