Офіційний сайт руху

За Рівне без тютюнового диму!

30 травня 2010 року

Рівне

У місті відбувся антитютюновий парад «Ми за Рівне без тютюнового диму!».

За Рівне без тютюнового диму!

У неділю, 30 травня 2010 року в Рівному відбувся антитютюновий парад під гаслом «Ми за Рівне без тютюнового диму!», приурочений до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням. Організатором та ініціатором заходу виступила Громадянська мережа ОПОРА. У антитютюновому параді прийняли участь Антитютюнова коаліція «Ми за Рівне без тютюнового диму!», Фундація регіональних ініціатив, КОМОР «КОМОРа», Рух «Твереза Україна», Ініціативна група «Альтернатива», ММО «Станиця Рівне Пласту — НСОУ», Гарцерство польське в Західних регіонах України, РММГО «Новий Рівень», Рівненське православне молодіжне Свято-Софіївське братство, Рівненський рух «За життя!», Молодіжна громадська організація «АГАПЕ», Громадська ініціатива «СТОП».

Розпочався антитютюновий парад о 12.30 біля Органного залу. Саме від нього учасники почати свою ходу вулицею Соборна у бік Майдану Незалежності. Впродовж ходи учасники робили декілька зупинок, зокрема, біля колони Божої Матері, де відбувся молебень за порятунок курців і їхню відмову від тютюнопаління.

За Рівне без тютюнового диму!

За Рівне без тютюнового диму!

Після завершення молебню учасники параду перейшли на Майдан Незалежності, де за їхньої участі відбувся імпровізований мітинг, під час якого в черговий раз було наголошено на шкідливості тютюнопаління та шкоді, якої воно завдає здоров'ю людини. Була наведена загальносвітова статистика смертності, викликаної цією згубною звичкою.

В рамках антитютюнового параду на Майдані Незалежності учасниками ходи було проведено тематичний флеш-моб. Суть його полягала в тому, що молода людина у людному місці підкурювала цигарку. Після того, зробивши декілька символічних затяжок, вона починала кашляти та падала «без свідомості». В цей момент до неї підбігали санітари з написом на спині: «Його вбила цигарка!» та забирали горе-курця. Мета флеш-мобу — продемонструвати в такий неординарний спосіб, що тютюнопаління може призвести і дуже часто призводить до смерті курця.

За Рівне без тютюнового диму!

За Рівне без тютюнового диму!

Антитютюновий парад закінчився в парку ім. Шевченка під гучні вигуки гасел: «Ми за Рівне без тютюнового диму!», «Рівне без паління!», «Ми проти паління!».

Під час антитютюнової ходи її учасники пропонували перехожим обміняти цигарку на цукерку і тим самим зробити крок до здорового способу життя, роздавали інформаційні листівки про шкідливість тютюнопаління та його негативний вплив на людський організм, а також закликали мешканців Рівного кинути палити та не шкодити власному здоров'ю та здоров'ю оточуючих.

Таким чином, приймаючи участь в антитютюновому параді, молодь продемонструвала свою активну позицію та висловила своє занепокоєння проблемою тютюнопаління у власному місті, а також ще раз наголосила та тому, що вона хоче бачити Рівне без тютюнового диму.

У понеділок, 31 травня, було проведено прес-конференцію, де молодіжні організації передали до ЗМІ копії звернень до міського голови Рівного В. Хомка та голови Рівненської ОДА Василя Берташа зі своїми антитютюновими пропозиціями.

Головна мета заходу — змусити владу не лише займатися проблемою, але реально її вирішувати. Навіть існуючого законодавства достатньо для досить рішучих і дієвих заходів щодо викорінення тютюнопаління, а відтак і збереження десятків тисяч життів українських громадян.

Звернення міському голові м. Рівне В. Хомку від молоді.

Повідомив: координатор «Тверезої України» у Рівненській області Сергій Одарченко

Фото: www.4vlada.com