Офіційний сайт руху

Підлітків Донеччини захистять від алкоголю на випускний

21 травня 2010 року

Донецьк

Окрім підготовки до здачі державної підсумкової атестації, старшокласники вже у всю готуються до найважливішої у житті кожного школяра події — випускного балу. Цього року в Ясуноватій майже 400 дітей закінчують 9-й клас, 118 одинадцятикласників назавжди покидають стіни рідних шкіл. В рядах «випускників» так само сотні учнів 4-х класів і вихованців дошкільних установ.

Випускний бал для підлітків — це свого роду прощання з дитинством, перший крок у доросле життя. І майже повсюдно ці кроки, тобто випускні, закінчуються застольями з вживанням алкоголю, як самими школярами, так і їх батьками, присутніми на святі. Відмовитися від згубної традиції вживати алкогольні «напої» на випускних вечорах в школах і дитячих садах було запропоновано на відкритому засіданні Громадської координаційної ради із захисту суспільства від алкогольної загрози, яке відбулося 13 травня 2010 року. Про це повідомляє Ясинуватська міська рада.

Співголова Ради заступник міського голови З.Г.Гребенюк відзначила, наскільки актуальна сьогодні проблема вживання алкоголю серед молоді. І деколи, не віддаючи звіту в своїх діях, дорослі «благословляють» своїх же дітей на слизьку дорогу. Благочинний Ясинуватського округу, голова Донбасівського православного товариства «Трезвеніє», протоієрей В. Бакун відзначив тенденцію до скорочення чисельності населення України — щороку на 300 тис. осіб, і причиною багатьох смертей є алкоголь. Він звернувся до батьків з проханням не залишати без уваги зростаючі темпи дитячого алкоголізму. Нарколог центральної лікарні Ясинуватої Л.І.Белікова привела статистичні дані про жителів міста, що перебувають на обліку наркологічної служби. Це 627 осіб, 223 людини попали в групу профілактичного спостереження, а показники наркологічних патологій і алкогольних психозів у жителів Ясинуватої вище обласних.

Незважаючи на масштаби проблеми, існують методи її вирішення. Але починати потрібно з сім'ї, в якій формується ставлення дітей до алкоголю.

Директор Центру здоров'я С.Ф.Чупов звернув увагу присутніх на традицію зустрічати родинні свята виключно з алкогольними «напоями». За результатами соціального опитування 2010 року з 500 опитаних дітей лише троє відповіли, що ніколи не пробували алкоголь. Ці цифри говорять самі за себе.

Начальник міськвідділу міліції А.В.Кочурин проінформував про статистику правопорушень, пов'язаних з вживанням алкогольних «напоїв».

Замість моралей і гасел організатори заходу запропонували керівникам шкіл, дошкільних учбових закладів та представникам батьківських комітетів випускних класів відеоролики про те, як алкоголь впливає на організм. А ще — в яку безодню котиться населення країни, вживаючи з малих років пиво, різні «лонгери», які забезпечують в подальшому перехід на серйозніші «напої» у вигляді горілки і самогону. І всі 140 осіб, присутніх в залі, дивилися відеоролики затамувавши подих. Адже серед безмовного натовпу молодих людей, що вирушають в алкогольне пекло, можуть промайнути очі вашої дитини. І початок цьому може покласти перший «випускний» келих вина.

Безумовно, ніхто не відміняє випускний бал. Йдеться про те, щоб провести випускні вечори тверезо: без вживання алкогольних «напоїв» як випускниками, так і їх батьками. Це може бути і дискотека, і фуршет, і солодкий стіл, і концертна програма. А може — поїздка в Слов'яногорськ, на море. Головне — зробити випускний незабутнім яскравими позитивними враженнями, а не викликом «швидкої допомоги» через отруєння алкоголем, або наряду міліції — через бійки. Адже під впливом алкоголю підлітки можуть навернути такого, чого в тверезому стані не зробили б ніколи. І добре, що батьки випускників це розуміють. Вони не даремно звернули увагу, що необхідно посилювати покарання тих, хто продає алкогольну продукцію дітям. А такі факти, на жаль є.

Попереду випускні. Тож хай ваші діти зустрінуть новий день, вступлять в нове, доросле життя з іскристими від радості очима. Хай їх веселість буде не синтезованою алкоголем (з нудотою, блювотою і запамороченням), а справжньою — тверезою.

За матеріалами ngo.donetsk.ua