Офіційний сайт руху

Донбаське православне товариство «Трєзвєніє»

1 січня 2008 року

Донецьк

1 січня 2008 року в день святого мученика Воніфатія у храмі святих апостолів Петра та Павла в м. Ясинувата відбулося перше зібрання Донбаського православного товариства «Тверезіння».

За даними держархіву, в дореволюційний період у даному регіоні при багатьох храмах існували тверезницькі общини, в яких сотні людей знаходили приклад і настанову для ведення тверезого способу життя. Багато одержимих згубною вадою пияцтва отримали допомогу в позбавленнні від цього тяжкого недугу. Потім храми були зруйновані й православні тверезницькі традиції тимчасово були забуті. Зараз, у знову відкритих храмах православні священики відроджують добрі традиції православної тверезості. З благословення Високопреосвященнійшого Іларіона, митрополита Донецького та Маріупольського було засноване Донбаське православне товариство «Тверезіння», покликане об'єднати православні приходські тверезницькі общини, які вже діють в цьому регіоні, і створювати нові, співпрацювати з державними установами у справі отверезнення суспільства і, що особливо важливо, у проповіді тверезого способу життя серед дітей та молоді.

Зібрання товариства розпочалося молебнем про тверезість. Було прочитано акафіст святому мученику Воніфатію, по закінченні якого о. Віталій, єдинодушно обраний головою товариства, сказав проповідь, у якій живими словами Священного Писання та Святих отців обґрунтував необхідність активної тверезницької позиції для православних людей.

Потім відбувся прийом у члени товариства всіх, хто свідомо обрав для себе тверезий спосіб життя. Кожен, хто добровільно вступив у товариство, записався до «книги тверезості» і власноруч розписався у ній. За одностайним рішенням присутнього духовенства за кожного, хто вступає у товариство, повинен поручитися і розписатися в книзі священик, що знає твердість та серйозність наміру, що проголошується.

По закінченні урочистої частини відбулася тверезницька трапеза, за якою в теплій, невимушеній обстановці продовжувалося спілкування православних тверезників.

Список священиків, що вступили до товариства «Тверезіння» в день його урочистого відкриття 1 січня 2008 року:

  • протоієрей Віталій Бакун, настоятель Свято-Петропавловського храму м. Ясинувата, благочинний Ясинуватського округу;
  • протоієрей Євгеній Пейков, настоятель Свято-Миколаївського храму м. Донецька, благочинний Авдіївського округу;
  • ієрей Олександр Сорокін, клірик храму Св. Рівноапостольної Марії Магдаліни м. Авдіївкa;
  • ієрей Олександр Вінник — настоятель Свято-Покровського храму с. Землянки м. Макіївка;
  • ієрей Олександр Макаров — настоятель Свято-Николаевського храму м. Ясинувата;
  • диякон Михайло Коцубанов — клірик Свято-Петропавловського храму м. Ясинувата.


протоієрей Євгеній Пейков