Офіційний сайт руху

Установчі збори ВГР «Твереза Україна»

20 квітня 2007 року

Київ

Відбулися Установчі збори Всеукраїнського громадського руху «Твереза Україна» та Громадської організації «Твереза Україна».

З'їзд відкрили Артем Монастирний,
Олександр Почекета та Віталій Мосійчук

Костянтин Лядишев, Ярослав Шумовський,
Дмитро Артюхов та Валерій Севрюков

Делегація з м. Славута Хмельницької
області: Анатолій Почекета, Ірина Ніколюк,
Людмила Ніколюк і Людмила Філюк

Про свій досвід роботи в тверезницькому
русі розповідає Світлана Петрівна Крупська

Євгенія Малахова, Сергій Одарченко
і Андрій Грошев

Після завершення зустрічі
(ще не всі встигли роз'їхатися)

4 години спілкування

20 квітня 2007 року у Києві (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут») відбулася зустріч учасників тверезницького руху України, що вважається установчими зборами Всеукраїнської громадської організації «Твереза Україна». Вона проходила у формі круглого столу — спочатку кожен з учасників розповів про себе, свій стаж тверезого життя та свою діяльність, після чого розпочалося обговорення успіхів й помилок в історії тверезницького руху. Найбільш перспективним способом поширення тверезницької інформації та знань про переваги тверезого способу життя серед населення визнано розміщення інформації в інтернеті з одночасним створенням віртуальних зборів тверезників, що повинні стати місцем спілкування не тільки переконаних прихильників тверезого здорового способу життя зі стажем, але й тих, хто щойно вступив на цей світлий і радісний шлях.

На зустріч були запрошені активісти тверезницького руху з різних регіонів України. І хоча далеко не всі змогли приїхати — готовність до найактивніших дій кожного з присутніх та серйозне ставлення до проблеми алкоголізації дає всі підстави вірити: Україна стане тверезою країною. В багатьох регіонах вже достатньо підготовлених спеціалістів з собріології для створення клубів тверезості у кожному місті, ще більше — просто небайдужих людей, які зможуть розповсюджувати тверезницьку інформацію серед населення, що не має доступу до інтернету.

Відкритим голосуванням було прийнято рішення про створення Всеукраїнської громадської організації утвердження й збереження тверезості «Твереза Україна», найближчим часом будуть сформовані клуби тверезості в більшості обласних центрів. Почався процес підготовки документів, необхідних для реєстрації громадської організації. Тим часом учасники з'їзду, повернувшись у свої міста, з новими силами продовжуватимуть розповсюдження інформації, одержаної на зустрічі у Києві.

Звернення до учасників з'їзду

Ми зібралися, щоб об'єднати наші зусилля у справі порятунку нашого народу від самознищення алкоголем, тютюном та іншими наркотиками, а також морального розтління і духовного виродження. Перший крок до цього всі ми вже зробили — свідомо обрали для себе тверезий, здоровий спосіб життя. Багато хто з нас вже плідно працює на ниві розповсюдження тверезої інформації та донесення до людей тверезницької ідеї. А сьогодні ми зустрічаємося, щоб обговорити нашу майбутню діяльність та ухвалити рішення про створення Всеукраїнської громадської організації утвердження й збереження тверезості «ТВЕРЕЗА УКРАЇНА».

Всі ми усвідомлюємо згубність процесу алкоголізації нашого суспільства, і водночас — розуміємо, що ні пияцтво, ні алкоголізм, ні пов'язана з цим злочинність самі по собі не є тими проблемами, вирішенням яких варто безпосередньо займатися. Все це — лише закономірні наслідки вживання алкоголю — найнебезпечнішого як з фізіологічної, так і з соціальної точки зору наркотику, з яким, на жаль, сьогодні знайомі всі. Будь-яке вживання алкоголю чи інших наркотиків є відхиленням від норми у житті всіх без виключення живих істот, в тому числі і людини.

Сьогодні ж у нашому суспільстві алкогольні суміші не просто вважаються придатними до вживання всередину, але й стали «соціальними напоями», без яких абсолютна більшість суспільства не мислить собі життя. І ось саме зміна цих, пронаркотичних переконань у суспільстві на здорові й тверезі переконання є нашою основною задачею.

Звичайно, ми не будемо стояти осторонь тих страшних проблем, від яких в алкоголізованому та наркотизованому суспільстві ніхто не застрахований — тютюнової, алкогольної, наркотичної залежності. Вже третє десятиліття поспіль на теренах СНД фахівці-собріологи успішно допомагають людям звільнитися від алкогольної, тютюнової та інших залежностей за методом Геннадія Андрійовича Шичко. В Україні таким фахівцем є один з ініціаторів створення Всеукраїнської громадської організації утвердження й збереження тверезості «ТВЕРЕЗА УКРАЇНА» — викладач мистецтва тверезого здорового способу життя Федір Михайлович Калінчук.

Хочеться наголосити, що в Україні вже успішно працюють такі осередки тверезості як Харківська регіональна громадська організація «Союз боротьби за народну тверезість», Донецький обласний центр тверезості та оздоровлення «Іскра» та інші.

Ми готові до співпраці з усіма, готові перейняти багаторічний досвід вже існуючих обласних клубів тверезості та здоров'я, постараємося стати тією опорною точкою в столиці, якої не вистачало тверезницькому руху України для здійснення нашої спільної мети — порятунку народу від знищення алкоголем.

Об'єднуючись у всеукраїнську співдружність, ми відкриваємо для тверезницького руху нові перспективи, починаючи з обміну інформацією, і закінчуючи можливістю проводити масові акції та офіційно звертатися до керівників держави. Формувати і розвивати наш рух потрібно таким чином, щоб діяльність всіх наших соратників стала ще більш плідною, більш того, щоб здійснилося те, чого неможливо було досягти поодинці — наприклад, домогтися внесення змін у законодавство з приводу ПИВА: повернути його до переліку алкогольних виробів, на які розповсюджуються хоча б мінімальні обмеження.

З найкращими побажаннями та надією на плідну співпрацю

Олександр Почекета

Місто Київ:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

26 травня 2019, Київ: Заплив «Київ. Шість мостів»

29 березня 2019, Київ: Основа здоров'я українського війська

29 січня 2019, Київ: Зустріч з курсантами Військового інституту КНУ ім. Тараса Шевченка

28 листопада 2018, Київ: Містер краси та здоров'я

Можливо, Вас також зацікавить:

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі

17 грудня 2019, , Черкаська область: Урок тверезості в селі Подільське Черкаської області

15 жовтня 2019, Біла Церква, Київська область: Уроки тверезого та здорового життя у Білій Церкві