Офіційний сайт руху

31 травня — Всесвітній день без тютюну

Більшість курців починають курити в підлітковому віці і не розлучаються з сигаретою до кінця життя. Половина з них помирає саме від хвороб, пов'язаних з курінням.

Куріння тютюнових виробів є глобальною епідемією, яка спустошує країни й цілі регіони, у тому числі ті, які в найменшій мірі готові знести викликаний нею тягар непрацездатності, хвороб, зниження продуктивності праці та смертей. Тютюнова індустрія продовжує отримавати шалені прибутки за рахунок нашого з вами здоров'я та життя; своє власне розширення вона ставить вище за здоров'я майбутніх поколінь; свою власну економічну вигоду — вище за життєздатний розвиток, якого прагнуть країни. Тепер, оскільки нації узяли на озброєння глобальну стратегію опору тютюновій загрозі, а деякі країни почали обертати тютюнову епідемію назад, тютюнові компанії вводять нові види зброї у формі виробів, ніби то менш шкідливих та більш привабливіших.

Основна стратегія тютюнової індустрії не є новою. Це черговий варіант кампаній «легких», «м'яких» і «низькосмолистих сигарет», які були вельми ефективними в збереженні старих клієнтів і залученні нових, а також в протидії благородній справі звільнення населення планети від тютюнового наркотику.

В даний час тютюнові компанії продовжують заспокоювати стурбованих здоров'ям курців, пропонуючи їм ілюзію безпеки із своїми новими виробами. Вони продовжують піддавати своїх старих і нових клієнтів все більш підступному обману, просуваючи і продаючи нові вироби, замасковані більш здоровими назвами, фруктовими ароматами або привабливішою упаковкою. Тим часом споживачі продовжують шукати для себе вироби зниженої шкідливості... проте, жоден з них не був належним чином оцінений в дослідженнях на людях, отже немає надійної інформації щодо їх отруйної дії або впливу на здоров'я.

Для багатьох з цих виробів відсутня чесна і точна інформація про компоненти, токсичні добавки і дію на здоров'я. На щастя, професіонали контролю над тютюном отримали цінні знання про підходи тютюнової індустрії, як зі свого досвіду, так і з успіхів і невдач дій з контролю над тютюном в ХХ сторіччі. Глобальна охорона здоров'я також володіє потужністю спільних сил Організації Об'єднаних Націй і її країн-учасників через Рамкову Конвенцію із боротьби проти тютюну Всесвітньої організації охорони здоров'я — РКБТ ВООЗ, яка є могутнім інструментом, що дозволяє боротися з засиллям тютюнового диму і зухвалими діями тютюнової індустрії.

Сьогодні — саме той день, коли можна підняти голос на захист здорового способу життя, чистого повітря, звільнення від тютюнового диму.

Для переубеждения тех людей, которые пока что имеют иное мнение относительно этого пагубного наркотика, предлагаем воспользоваться доступными на нашем сайте плакатами и фильмами о курении.

Джерела інформації:

Тетяна Андрєєва. Як допомогти підліткам звільнитися від куріння.

Коаліція громадських організацій та ініціатив за вільну від тютюнового диму Україну: //www.adic.org.ua.

Опубліковано: 2009 р.

Можливо, Вас також зацікавить:

15 жовтня 2019, Біла Церква, Київська область: Уроки тверезого та здорового життя у Білій Церкві

10 серпня 2019, Верховина, Івано-Франківська область: Дітям подобаються уроки тверезості на відпочинку

16 грудня 2018, УКРАЇНА: ВІДЕО: Дим – невидимий вбивця

22 листопада 2018, Львів: Алкорейд у Личаківському районі Львова

14–19 листопада 2018, Київ: День відмови від куріння