Офіційний сайт руху

Шостий всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

9–15 липня 2011 року

Степашки, Вінницька область

Всеукраїнський з'їзд тверезницького руху — традиційне місце зустрічі та відпочинку тверезників.

Шостий Всеукраїнський З'їзд

З 9 по 15 липня 2011 року у Вінницькій області відбувся Шостий всеукраїнський з'їзд тверезницького руху.

Хто по одному, а хто цілими родинами — з'їхалися тверезі українці гарно і корисно провести час. Учасники таборування мали можливість не лише відпочити, але й пройти розвиваючі заняття зі здорового способу життя, правильного харчування. Для тих, хто приїхав уперше, проводилися заняття з мистецтва тверезого способу життя.

Шостий всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

Рибалка, купання і засмагання, катання на човні і катамарані, стрибки на батуті, збирання малини і грибів та незабутні вечірні ватри з піснями — таким був насичений відпочинок тверезників. Проте однією з найемоційніших подій, безумовно, стали українські вечорниці. Тверезі хлопці з Запоріжжя, Харкова, Севастополя, одягнувши вишиванки, відчули себе нащадками славної козацької звитяги. Вони завзято змагалися у веселих парубоцьких конкурсах, з непідробною щирістю намагалися якнайліпше відтворити атмосферу вечорниць і знайти свою кохану. Представники Сходу і Заходу, Криму, Волині, Поділля, Наддніпрянщини відчували себе у дружній веселій українській родині.

Навчальна програма

Окрім традиційного курсу основ собріології, який в цьому році провів А.М. Ступаков, бажаючі мали змогу прослухати курс лекцій щодо інших аспектів здорового способу життя (Ю.Г. Оробець), взяти участь у тренінгу з риторики (Денис Склярський), отримати базові знання про туристичні походи (О.М. Врублевський), а також взяти участь у неформальному спілкуванні, під час якого відбувалася інтенсивний обмін досвідом тверезницької роботи.

Соратникам, які пройшовши п'ятиденний курс занять, оволоділи мистецтвом тверезого способу життя, вручено спеціальні сертифікати про те, що вони засвоїли основи науки про тверезість — собріології. Серед них кандидат медичних наук із Сімферополя, бухгалтер з Житомира, студентка з Харкова, психіатр з Севастополя, робітник із Запоріжжя та інші.

Робота З'їзду

В рамках щорічної зустрічі тверезників проведено черговий З'їзд (загальні збори) Всеукраїнської громадської організації «Твереза Україна».

У звітній частині зборів виступили Голова Секретаріату, а також делегати від регіональних відділень «Тверезої України», які розповіли про тверезницьку діяльність у своїх регіонах за попередній рік.

З третього дня роботи Зборів почалося обговорення пропозицій регіональних організацій щодо діяльності тверезницького руху та конкретних цілей ВГР «Твереза Україна» на наступний рік.

На підсумковому засіданні було затверджено склад Секретаріату та визначено основні задачі ВГР «Твереза Україна» на наступний рік, прийнято звернення до Президента і Верховної Ради.

Звернення до Президента і Верховної Ради

"14" липня 2011 р.

Реєстр. Вих. №30/2011-08-14

Президенту України
Депутатам Верховної Ради України
Засобам масової інформації

Відкритий лист

Ми, учасники Шостого з'їзду Всеукраїнської громадської організації «Твереза Україна», висловлюємо стурбованість з приводу моральної та фізичної деградації українського суспільства, в першу чергу молодого покоління. Ці негативні тенденції ставлять під загрозу самé існування нашого народу.

За останні 20 років Україна втратила більше 6 мільйонів громадян, що співрозмірно з кількістю жертв голодомору 32-33 років чи Другої світової війни. Левова частка смертності, більше 200 000 чоловік щороку, безпосередньо чи непрямо обумовлена наслідками вживання населенням України алкогольних і тютюнових виробів.

Вченими встановлено, що головними факторами, які призводять до вживання алкоголю і тютюну, є їх легкодоступність та реклама. На жаль, в Україні створено «тепличні умови» для виробництва та обігу алкогольних і тютюнових виробів: їх можна придбати у розгалуженій торговельній мережі наших міст, містечок і сіл у будь-який час доби та за цілком доступною ціною. А пиво і так звані «слабоалкогольні напої» взагалі не визнаються алкогольними виробами згідно чинного законодавства. Тому печальна першість України за рівнем вживання алкоголю неповнолітніми є не прикрою випадковістю, а логічною закономірністю. За даними МВС у 80% бездоглядних дітей батьки мають проблеми з алкоголем. Неповнолітні безперешкодно купують алкоголь, тютюн та інші наркотики. Внаслідок цього злочинність, у тому числі підліткова, насилля, смерті та вбивства внаслідок вживання алкоголю, наркоманія стали загальнонаціональною бідою. Відбувається духовний та фізичний занепад української нації.

В той же час через недосконалість чинного законодавства обмеження щодо реклами алкоголю на практиці фактично не діють. Така реклама продовжує лунати в ЗМІ, наприклад, шляхом спонсорства або реклами торгових марок. Також слід відзначити і малоефективність дій правоохоронних і контролюючих органів щодо дотримання антиалкогольного і антитютюнового законодавства. У світлі цього, вартим уваги є досвід радикального підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху: його наслідком стало зменшення смертності на дорогах у декілька разів, покращення дисципліни водіїв транспортних засобів. Отже, необхідно привести українське законодавство у сфері адмінправопорушень (в тому числі розміри штрафів) та контроль за його дотриманням до європейського рівня.

Тому звертаємося до центральних органів влади з вимогами:

  1. Налагодити жорсткий контроль за виконанням вже прийнятих законів про заборону розпивання алкоголю та куріння в громадських місцях; забезпечити звітність про їх виконання перед громадськістю.
  2. Розробити поправки до відповідних законів і нормативно-правових актів, які спрямовані на зменшення доступності алкогольних і тютюнових виробів (див. додаток 1).
  3. Заборонити будь-яку рекламу алкоголю і тютюну, в тому числі через торгові марки, акції, спонсорство тощо.
  4. Передбачити кошти на пропагування тверезого способу життя, а також традиційних сімейних цінностей. Розподіл цих коштів здійснювати прозоро із залученням профільних громадських організацій та ЗМІ.

Закликаємо почути голос громадськості і негайно вжити необхідних заходів.

Відповідь просимо дати у визначений законом термін.

Голова ВГР «Твереза Україна»

О.А. Почекета

Додаток 1

Пропонуємо наступні поправки до нормативно-правових актів, які спрямовані на зменшення доступності алкогольних і тютюнових виробів та припинення прихованої реклами їх споживання:

  1. В усіх нормативно-правових актах слова «алкогольні напої» замінити на слова «алкогольні вироби».
  2. Усі вироби, які містять більше 1.25% спирту, вважати алкогольними виробами.
  3. Заборонити продаж та вживання алкогольних виробів особам віком до 21 року, а також передбачити адміністративну та кримінальну відповідальність за залучення осіб віком до 21 року до вживання алкоголю.
  4. Збільшити покарання за злочини, здійснені в нетверезому стані.
  5. З усіх попереджувальних написів про шкідливість вживання алкоголю прибрати слово «надмірне».
  6. У Законі України «Про рекламу» слова «пропагувати алкоголізм» замінити на слова «пропагувати вживання алкогольних виробів».
  7. Передбачити покарання за зберігання, розповсюдження та розпивання алкоголю у державних установах, навчальних, медичних, спортивних закладах.
  8. Обмежити час та місце продажу алкогольних і тютюнових виробів, а також підвищити ціни на них до недоступного для дітей та молоді рівня.
  9. Алкогольні і тютюнові вироби продавати лише у спеціальних магазинах або спеціалізованих, з окремим входом, відділах супермаркетів.
  10. Штрафи за кустарне виготовлення алкогольних виробів (самогоноваріння) передбачити у розмірі двох чи більше мінімальних заробітних плат, причому половину цієї суми спрямовувати працівнику міліції чи іншого контролюючого органу, який виявив і притягнув до відповідальності порушника.

Село Степашки, Вінницька область:

14–22 липня 2018, Степашки, Вінницька область: XIII з'їзд тверезників України

15–23 липня 2017, Степашки, Вінницька область: XII всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

Липень 2017, Степашки, Вінницька область: ВІДЕО: З'їзд «Тверезої України» у 2017 році

17 липня 2016, Степашки, Вінницька область: XI всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

29 липня 2015, Степашки, Вінницька область: Розмова з невиправними тверезниками на X з'їзді «Тверезої України»

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

Серпень 2020, Львів: Тверезе весілля Андрія та Христини Бень

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі