Офіційний сайт руху

Міжнародний ювілейний з'їзд «Тверезницька спадщина священномученика митрополита Володимира (Богоявленського) для сучасного суспільства» у Києві

18–19 вересня 2012 року

Київ

У Києві пройшов міжнародний з'їзд фахівців з організації тверезницького руху та допомоги залежним.

18–19 вересня в Києві відбувся міжнародний з'їзд діячів православного тверезницького руху. Це — перший з'їзд Свято-Володимирського братства «Трезвіння» Української Православної Церкви, яке створене з благословення блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всієї України в травні 2012 року.

Ювілейним з'їзд названий тому, що 100 років тому подібне, але набагато більш масштабний захід було організовано в Москві з ініціативи покровителя церковного тверезницького руху тих років — Володимира (Богоявленського). До того часу на території Російської імперії налічувалося вже близько 2000 товариств тверезості, членами яких було понад півмільйона чоловік. Згодом революція перекреслила тверезницьку діяльність церкви, але завдяки проробленій роботі порівняно низький рівень споживання алкоголю (в 4-5 разів нижче, ніж сьогодні) протримався в нашій країні до 60-х років.

Примітно, що сучасний з'їзд відбувся в тому ж місці, де півтора роки тому розповідали педагогам про «відносну безпеку» aлкоголю представники алкогольної мафії: тепер санаторний комплекс «Пуща-Озерна» прийняв більше 50 фахівців та громадських діячів, які живуть тверезо і не отримують подачок від алкогольного капіталу, отже можуть говорити про тверезість і про алкогольну залежність чисту правду.

Робота з'їзду була організована наступним чином: в перший день після відкриття розглядалися питання профілактичного напрямку тверезницької діяльності, а другий день майже повністю був присвячений роботі з залежними і членами їх сімей.

З'їзд відкрився молебнем перед іконою свщмч. Володимира (Богоявленського) у храмі Іонинського монастиря, виголошенням привітання блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всієї України, а також виступом ініціатора проведення цієї зустрічі єпископа Обухівського Іони. Географія учасників з'їзду: Донецька, Волинська, Луганська, Хмельницька, Харківська, Дніпропетровська, Херсонська, Полтавська області, Київ, Львів, Севастополь. Досвідом тверезницької діяльності ділилися гості — священики з Єкатеринбурга, Санкт-Петербурга, Москви та Підмосков'я, Удмуртії і Білорусі.

Першого дня також виступили голова Синодального відділу УПЦ з благодійності та соціального служіння архідиякон Сергій Косовський, викладач Коломенської духовної семінарії, автор кількох книг про традиційні сімейні цінності протоієрей Ілля Шугаєв (доповідь «Основи профілактичної тверезницької роботи в молодіжному середовищі»), голова Іоанно-Предтеченського братства «Трезвіння» Російської Православної Церкви, член Церковно-громадської ради з протидії алкогольній загрозі при Священному Синоді РПЦ, кандидат педагогічних наук протоієрей Ігор Бачення (доповідь «Методи тверезницької роботи в Церкві»), заступник голови Синодального відділу у справах медицини УПЦ протоієрей Геннадій Батенко, керівник напрямку тверезіння Синодального відділу з церковної благодійності та соціального служіння РПЦ Валерій Костянтинович Доронкін (доповідь «Про сучасні методи допомоги стражденним від алкогольної залежності») та інші.

Другий день роботи з'їзду розпочав протоієрей Віталій Бакун — благочинний Ясинуватського округу Донецької єпархії, голова Донбаського православного товариства «Трезвіння» (доповідь «Тверезницька спадщина священномученика митрополита Володимира Богоявленського»). Далі з яскравою доповіддю про практичну тверезницьку діяльність у Луцьку виступив протоієрей Стефан Ярема, голова Волинського єпархіального братства тверезості, викладач Волинської Духовної Семінарії.

Про свій практичний досвід допомоги залежним розповіли ієромонах Іов, координатор реабілітаційного центру при монастирі Св. Сави Освященного (м. Мелітополь), протоієрей Євгеній Пейков, настоятель Свято-Миколаївського храму м. Донецька, а також диякон Григорій Григор'єв, доктор медичних наук, викладач Санкт-Петербурзької духовної академії, директор Міжнародного інституту резервних можливостей людини. Також з доповіддю про 13 значень слова «вино» у Біблії виступив диякон Іоанн Клименко, кандидат хімічних наук, секретар Іоанно-Предтеченського братства «Трезвіння» РПЦ.

З'їзд завершився прийняттям церковної обітниці тверезості трьома учасниками тверезницького руху, про що вони отримали обітні грамоти з рук єпископа Обухівського Іони. Слід зазначити, що більше десяти учасників з'їзду вже живуть (від одного до 33 років) з такою обітницею.

Усі бажаючі отримали набори тверезницької літератури (всього 14 найменувань), газети «Трезвая жизнь» і «Твереза Україна», журнали «Фамилия», «Отрок» та «Трезвое слово».

В якості одного з пунктів резолюції з'їзду запропоновано ініціювати зустрічі керівників церковних братств тверезості (в усіх регіонах України) з представниками світського тверезницького руху з метою налагодження зв'язків для практичної взаємодії.

О.А. Почекета

Фото: прот. Віктор Сергєєв; О.А. Почекета

Додаткова інформація:

orthodox.org.ua

trezvenie.org (програма з'їзду)

trezvenie.org (звіт про перший день з'їзду)

trezvenie.org (звіт про другий день з'їзду)

Місто Київ:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

26 травня 2019, Київ: Заплив «Київ. Шість мостів»

29 березня 2019, Київ: Основа здоров'я українського війська

29 січня 2019, Київ: Зустріч з курсантами Військового інституту КНУ ім. Тараса Шевченка

28 листопада 2018, Київ: Містер краси та здоров'я

Можливо, Вас також зацікавить:

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові

15 січня 2020, , Черкаська область: Уроки тверезості в Драбівському районі

17 грудня 2019, , Черкаська область: Урок тверезості в селі Подільське Черкаської області

15 жовтня 2019, Біла Церква, Київська область: Уроки тверезого та здорового життя у Білій Церкві