Офіційний сайт руху

Прийом робіт на літературний конкурс «Ми за тверезе життя!» продовжено до 16 травня

30 квітня 2014 року

УКРАЇНА

Прийом робіт на літературний конкурс «Ми за тверезе життя!» продовжено до 16 травня.

Оргкомітет літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!», оголошеного Всеукраїнським громадським рухом «Твереза Україна» та Київською міською організацією товариства тверезості та здоров'я, вирішив продовжити прийом робіт до 16 травня 2014 року.

Станом на 30 квітня (саме в цей день планувалося закрити прийом робіт) на конкурс надійшло 454 твори з 13 областей України, чотири роботи (лише!) з міста Києва і три роботи з Автономної республіки Крим. Слід зазначити, що кожен учасник може подавати необмежену кількість робіт. Так, Євгеній Володимирович Стужук з Житомирської області надіслав аж дванадцять віршів!

Активніше за всіх попрацювали учні з Хмельницької, Тернопільської та Чернігівської області: половина робіт надійшла саме з цих трьох регіонів (детальніше — у таблиці). Серед дорослих — дванадцята вікова категорія — рейтинг трохи інший, та й кількість робіт від старших учасників могла б бути більшою.

Цікаво, що серед учасників конкурсу переважають автори з сільських шкіл (261 учасник), в той час як з міських шкіл зареєструвалося лише 176 авторів. Серед міст найактивнішими виявились Кам'янець-Подільський, Одеса (по 11 учасників), Прилуки (12), Шепетівка (14) та Чернігів (20 учасників). Серед сіл — Зелені Курилівці Новоушицького району Хмельницької області, з якого надіслали 9 творів (всі роботи — від учнів 1–4 класів). Що ж до вікових категорій — попереду учні 8, 9 та 10 класів.

Члени журі вже розпочали перевірку робіт. «Є такі роботи, від яких просто сльози з'являються на очах», — ділиться враженнями голова журі Марія Олександрівна Караван. І справді, прикрості нетверезого життя, які доводиться спостерігати дітям, і водночас майстерність, з якою вони змогли це описати, не залишить байдужими багатьох читачів.

Щоправда, не обійшлося без курйозів. Деякі учні вдаються до звичної їм практики запозичувати інтелектуальну власність. Так, один випускник переклав твір восьмикласниці Анни Павленко з міста Джанкой, а ще один одинадцятикласник переписав (змінивши деякі слова) вірш Віталія Павлова «Ми обираєм тверезе життя». Та оригінальніше за всіх вчинила шестикласниця, змінивши імена головних героїв захоплюючої казки лауреата минулорічного конкурсу Ірини Шостак. Так, у неї «троль із маленьким сином» перетворився на «гнома із маленькою дочкою», але сюжет не зазнав істотних змін.

Звичайно, прагнення виявити і використати вже накопичену людством інформацію є непоганою рисою, гідною не тільки учнів, але й учених. Але прикро, що серед молодих людей Україні знаходяться не зовсім порядні, готові привласнити результат чужої праці.

Як і минулого року, всі оригінальні роботи обов'язково будуть опубліковані, а найкращі увійдуть до друкованого збірника, який безкоштовно отримають учасники конкурсу.

За оцінками Оргкомітету конкурсу, продовження прийому робіт сприятиме тому, що кількість поданих робіт збільшиться вдвічі. Тобто досягне і, можливо, навіть перевищить цей показник минулорічного конкурсу. Це цілком реально, оскільки чим ближче кінцевий термін, тим більше учасників реєструються. Так, за останні три дні, тобто 28, 29 і 30 квітня зареєструвалися, відповідно, 54, 88 і 71 учасник.

Отже, ми закликаємо ще більшу кількість обдарованих дітей подумати і написати про необхідність збереження тверезості у житті. І, звичайно, поборотися за корисні призи: переможець у кожній з 12 вікових категорій отримає фірмовий рюкзак!

Перейти до сторінки конкурсу

О.А. Почекета

Конкурсна таблиця (кількість учасників конкурсу та робіт за регіонами) станом на 30 квітня 2014 року

Конкурсна таблиця

УКРАЇНА:

22–24 липня 2019, УКРАЇНА: «Тверезе Військо» у Чернівцях та Хмельницькій області

7 квітня 2019, УКРАЇНА: Завершився прийом робіт на Літературний конкурс «Ми за тверезе життя!»

16 грудня 2018, УКРАЇНА: ВІДЕО: Дим – невидимий вбивця

2 вересня 2018, УКРАЇНА: Опубліковано твори переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

21 травня 2018, УКРАЇНА: Оголошено переможців Літературного конкурсу «Ми за тверезе життя!» — 2018

Можливо, Вас також зацікавить:

4–05 березня 2021, Київ: Алкоголь і тверезість: минуле та сучасність

11–19 липня 2020: Щорічний всеукраїнський з'їзд тверезницького руху

22 січня 2020, Білі Ослави, Івано-Франківська область: Що таке тверезість: урок у Білоославській школі

21 січня 2020, Чорний Потік, Івано-Франківська область: Урок «Що таке тверезість і навіщо вона потрібна»

17 січня 2020, , Черкаська область: Тверезість заради життя в Драбові