Офіційний сайт руху

Микола Поліщук: наркотики не можуть коштувати дешево і бути доступними

24 лютого 2010 року

УКРАЇНА

Микола Поліщук, професор, голова Національної Ради з питань охорони здоров'я населення, екс-міністр охорони здоров'я. Інтерв'ю «Українській правді»

Я завжди уважно слухаю та читаю інтерв'ю з Миколою Азаровим. З ним можна погоджуватися, чи не погоджуватись, але з його вуст все звучить переконливо.

Натомість та позиція, яка пролунала в його інтерв'ю щодо недопущення високих податків на алкоголь та сигарети, мене дійсно занепокоїла.

Не лише як медик, а й як громадянин хочу заявити — наркотики, хоч і легальні, не можуть коштувати дешево і бути доступними. Вони мають бути дорогим «задоволенням».

Партія регіонів проголошує шлях до розбудови європейського рівня життя в Україні. Але всі знають, що в Європі ціни саме на алкоголь та сигарети значно вищі, ніж в Україні, у той час, як ціни на продукти харчування — м'ясо, молоко — співвідносні з нашими.

Микола Азаров каже, що «хто пив горілку, той продовжує пити», а «люди як курили, так і продовжують курити». Але це твердження є поверхневим та помилковим.

Нагадаю, що в Україні алкогольні акцизи суттєво підвищилися з 1 липня 2009 року. За даними Держкомстату смертність від прямо пов'язаних з алкоголем причин — алкогольна хвороба печінки, алкогольна кардіоміопатія, отруєння алкоголем, алкогольний психоз — за друге півріччя 2009 року зменшилася до 7 010 смертей у порівнянні з 10 749 смертями у другому півріччі 2008 року. Тобто на 35%!

Таке зменшення смертності можна пояснити лише тим, що українці в кризовий 2009 стали пити менше. Той факт, що в країні зменшується споживання алкоголю, можуть підтвердити і виробники горілки та пива.

Про те, що в Україні люди почали значно менше курити, говорять і дані чисельних наукових досліджень, узагальнених Всесвітнім Банком і ВООЗ.

З 2006 року, коли вступив в силу закон про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення, а також завдяки регулярному підвищенню акцизу на тютюнові вироби у 2008 та 2009 роках, поширеність щоденного куріння серед дорослого населення країни зменшилась з 37% до 25%. Показники паління серед дітей і підлітків теж падають.

Завдяки цьому в Україні меншає інфарктів. В Києві у 2007 кількість інфарктів міокарду впала на 7,3%, або на 360 випадків. Це, до речі, дало економію бюджету охорони здоров'я на 6,3 мільйони гривень.

Дані опитувань населення дозволяють дійти висновку, що завдяки підвищенню тютюнових акцизів з травня 2009 року біля 700 тисяч людей в Україні припинили палити. Ці люди тепер будуть менше хворіти і не вмруть передчасно, залишивши свої родини без годувальника.

Тож про кого турбується Микола Янович?

Про людей, як йдеться у гаслі Партії регіонів, чи про транснаціональні тютюнові компанії, які збільшують прибутки своїх заокеанських акціонерів за рахунок здоров'я українців?

Щодня українці через свою тютюнову залежність сплачують цигарковій індустрії близько 33 мільйонів гривень. Ці гроші розподіляються між чотирма великими іноземними корпораціями, які контролюють ринок України.

У 2009 році, завдяки збільшенню ставок акцизного збору на алкоголь та тютюн, державний бюджет отримав на 6 мільярдів гривень більше, ніж 2008 року — це на фоні зменшення споживання підакцизних товарів.

Відмовитися від додаткових акцизних надходжень зараз означає відмовитися від державного фінансування багатьох важливих соціальних проектів.

За даними Держкомстату, у 2009 році в Україні померло на 47 720 людей менше, ніж 2008 року. Це означає, що десятки тисяч українців продовжують жити і працювати, робити свій внесок в економічний поступ держави.

Я впевнений, скорочення смертності сталося, насамперед, завдяки заходам по обмеженню споживання алкоголю та тютюну, в тому числі завдяки підвищенню акцизів на ці шкідливі товари.

Податки слід зменшувати для розвитку бізнесу, який сприяє здоров'ю, здоровому способу життя, добробуту людей, збереженню довкілля. А не тих бізнесменів, які заробляють на людських вадах.

Здоров'я — це основна цінність держави. Якщо розвивати шкідливі для здоров'я види бізнесу — збільшувати виробництво тютюну, алкогольних «напоїв», забруднювати довкілля — дуже скоро не буде кому працювати. Тоді точно доведеться завозити в Україну людей з Африки й Азії.

У 2009 році вперше за останні 10 років намітилася тенденція до суттєвого зменшення смертності. Маю надію, що президент і решта політиків зроблять все, щоб її закріпити і посилити.

Джерело: pravda.com.ua